ТВОРАЦ МАГИЈЕ НА СТАКЛУ

Весна Ђорђевић

Сајам цвећа и старих заната три пута годишње (током првомајских и васкршњих празника, средином јула у време карневала и у августу паралелно са Фестивалом филмског сценарија) окупља занатлије из целе Србије на бањској Променади. Педесет излагача и овог августа, од 12. до 21, увесељава и разгаљује бањске госте и мештане нудећи квалитетне слаткише и сувенире, саксијско и баштенско цвеће, производе од коже и вуне,  грнчарију, Међу познатим лицима – занатлијама  и овај пут је Наташа која је део оваквих окупљања у Врњачкој Бањи већ целу деценију.

Уникатно осликана шоља (чаша, боца, тањир, чокањ, свећњак, ваза, пепељара, магнет, или слика) са поруком коју сте осмислили наменски за драгу особу  настаје пред вашим очима као својеврсни  сувенир у рукама маштовите и креативне Наташе Јосимов Берић, из Идвора са адресом у Панчеву. Члан је Удружења „Креатворница“ из Ковачице, идеје и мотиви не недостају, а ни жеља да се направи сувенир за сваку прилику и свачији укус.

– Народ ово што радим назива витражом, што свакако није јер се он ради посебном техником. Овде се користе витражне и контур боје да би се направио ефекат витража  па ову технику осликавања стакла називам „лажни“ витраж.

Наташа ради као учитељица у школи, држи годинама креативне радионице, а неколико пута годишње и продајне изложбе за 8. март, Васкрс, Нову годину. Љубав према оваквом начину рада и сликања родила се пре једанаест година током сусрета са контур бојама.

– Супруг је у то време држао кафану, па сам кренула са осликавањем кафанских  чаша које су биле први поклони пријатељима. Сликала сам војвођанске мотиве које је видела Туристичка организација Зрењанина. Њима се то јако допало и послали су ме на манифестацију Смедеревска јесен да их представљам са својим радовима и тако је све кренуло. Односно, на то месту се хоби претворио у посао, прича нам Наташа уз благи осмех и напомиње да је имала подршку целе породице – када је због обавеза у школи спречена да присуствује одређеним манифестацијама, супруг и син је мењају, док је ћерка првенствено задужена за друштвене мреже, односно за посао маркетинга.

Творац сјајних сувенира који имају употребну вредност и представљају савршен поклон за сваку прилику, заправо се труди да у сваком месту у коме ради и прати одређену манифестацију, да слика локалне симболе, односно сувенире везане за место дешавања. Примера ради, недалеко од Идвора постоји манифестација „Овчанијада“, а за ту прилику буде оформљен и мини зоо, па сви становници буду мотив за сликање. Слично је и у Качареву на „Сланинијади“,у Сомбору са Бачванима или у Гучи са трубом.

– На магнетима је то најлакше урадити, пренети симболе места. Трудим се да све што радим има употребну вредност и широку примену, нажалост јако мали број људи то ради, сви чувају предмете из моје радионице као украс. Мислим да је то штета јер ће вам дан бити лепши уколико пијете кафу из шољице која носи поруку само за вас или наздрављате чашицом специјално осликаном, наставља учитељица са занатским даром у рукама.

Каже још и да муштерија која једном дође и пазари, увек се враћа по још.

-Већ годинама имам листу сталних муштерија широм Србије, али се дешава да долазе и комшије, родбина и пријатељи који су одређени предмет видели негде у гостима па желе исти или сличан за себе. У Врњачкој Бањи сам већ десету годину, долазим три или четири пута годишње и мислим да ме већ пола Бање зна, објашњава Наташа.

Радови из радионице у Идвору давно су обишли Европу, а стигли су чак и до Колумбије.

– Сарађујем са двадесет туристичких организација и сувенирница широм земље – Ваљево, Пожега, Гуча, Зрењанин, Дивчибаре.. Имам склопљен уговор са туристичком агенцијом крагујевачко-кипарском  за коју сваке године радим велики број чокања. Имам јако добру сарадњу са Сиднејом, са нашим људима који у Аустралији организују фестивале, али поручују одређене ствари и за свадбе, за поклон сваком госту. Управо сам одрадила један велики посао за Јужну Америку, тако да сам веома задовољна. На сајмовима се трудим да имам минималне цене како би сваки гост могао да приушти нешто за себе, прича наша саговорница не престајући да ради на новом комаду.

За способност концентрације и рада док река људи тече поред тезге, Наташа захваљује врњачкој Туристичкој организацији јер су услови на сајму, како објашњава одлични, иако су штандови на отвореном заштићени су од временских прилика и неприлика, али и штите робу па није потребно посебно одлагање нити заштита.

Наташа је јединствена у Србији по обиму у ком ради и броју предмета на којима ради, а специфична је и по палети купаца – долазе јој пролазници и намерници, власници ресторана и пансиона. За посебан комплимент сматра то што је омиљена код деце коју привлачи својим колоритом.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ