БАЊА ДОМАЋИН 12. ТУРИСТИЧКОГ ФОРУМА СРБИЈЕ

Аутор:Весна Ђорђевић

Туристички форум Србије национална туристичка организација приређује традиционално једном годишње,  поводом Светског дана туризма, 27. септембра.  Домаћин овогодишњег, дванаестог по реду форума била је Врњачка Бања, односно Општина и Туристичка организација Врњачка Бања, а у његовом раду учествовали су   представници локалних туристичких организација из целе земље, представници струковних организација и гости из иностранства.

Бобан Ђуровић
Бобан Ђуровић

– Туризам постаје један од најважнијих сектора у економији Србије, а теме које ће бити разматране у оквиру Форума имају за циљ оживљавање туризма после периода који је био тежак за ову област и стварање услова за аплицирање према европским фондовима. Сви ми овде имамо заједнички циљ – да направимо туристички производ који ће бити репрезентативан за Европу и свет. Наш задатак је да радимо на синтези, да између себе ставимо знак једнакости и избацимо реч конкурентност, да сви туристички центри у Србији буду партнери који ће задржати своје особене предности, а да крајњи збир буде довољно интересантан да привуче иностраног туристу и довољно велики да продужи боравак у нашој земљи, поручио је председник Општине Врњачка Бања, Бобан Ђуровић, са отварања Туристичког форума у Хотелу „Тонанти“.

Путем видео линка учесницима Туристичког форума Србије обратио се председник Европске туристичке комисије Луис Араујо, који је  поручио да су кључне ствари за светски туризaм – опоравак од пандемије и улагање у људске ресурсе.

– Претходне две године, због Корона вируса, биле су тешке за сваку земљу, за сваку дестинацију. Овог лета смо коначно угледали светло на крају тунела. Туристи се полако враћају. Туристичка места поново почињу да живе. Међутим, то још увек није на нивоу који смо имали 2019. године. Пред нама је дуг пут, како би свака дестинација достигла своје рекордне године.  Пред нама су многи изазови са којима ћемо се сусрести, а које морамо превазићи у будућности.  Једно је сигурно – ми смо се променили. Важно је да бринемо о себи, о другима, о својој планети. Ја сам срећан што имам могућност да вам се обратим и на томе од срца захваљује Туристичкој организацији Србије, рекао је Араујо.

Дванаести туристички форум почео је и протекао је у знаку успешне туристичке сезоне која је дошла након две године суше изазване пандемијом, у позитивној атмосфери коју су поткрепили званични статистички подаци и најаве да ће 2022. бити нова рекордна година за српски туризам.

Марија Лабовић
Марија Лабовић

– Према подацима Републичког завода за статистику, за првих седам месеци ове године имамо пораст од чак дванаест процената када су ноћења туриста у Србији у питању у поређењу са том рекордном 2019. Шест процената нам је порастао број ноћења домаћих туриста, а чак 21 иностраних туриста. Када је девизни прилив од туризма у питању, за првих шест месеци ове године имамо пораст од чак 58 процената. Зато сматрам да је овај Форум место са ког ћемо престати да се осврћемо на 2019. и кренути напред. А управо ови резултати значе да морамо да радимо још више, да морамо да се унапређујемо још снажније, да морамо да пратимо све нове трендове како бисмо  били конкурентни и како би овај раст наставили, навела је Марија Лабовић, директорка Туристичке организације Србије која је званично отворила 12. Туристички форум Србије.

Корона доба и престанак међународног туризма оставили су и једну важну поуку – колика је важност домаћег туристе и домаћег туризма. Такође, ТОС је препознао значај едукације у туризму па су и за учеснике Форума организована  три предавања са циљем да се иде даље,  да се унапређује и да се људи ставе на прво место као главна вредност сваке дестинације. Маје Дел Хасант, директор пројекта „Петра“ у Јордану,  представио је ову туристичку дестинацију као пример добре праксе јер је чувени јордански „Црвени град“ 2007 проглашен за једно од седам нових светских чуда. Следеће предавање везано је за могућности финансирања из различитих фондова, а треће на тему сарадње, планирања и усклађивања промотивних активности.

Организатори наглашавају да је Форум био место да се још једном промисли о туризму и да се главне вредности поставе на прво место – људи, очување дестинација и одрживи  развој.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ