ОБУКА ЗА ПОЧЕТНИКЕ У ПОСЛОВАЊУ

Аутор:Марина Ст. Јанковић

У просторијама Центра за децу и омладину од 28 – 29. септембра, на бази споразума о сарадњи Центра и  Регионалне агенције за просторни и економски развој Рашког и Моравичког округа организована је обука  за почетнике у пословању, кориснике са територије Општине Врњачка Бања. Обука се већ десетак година реализује, једном годишње.

Полазници обуке били су у прилици да сазнају нешто више о предузетништву, особинама и мотивима предузетника, такође и о правном сегменту везаном за регистрацију привредних субјеката, као и о економским аспектима предузетништва. На обуци је било речи и о раду и радним односима, бизнис плану и изворима финансирања.

– Ми ћемо наше кориснике информисати, између осталог, и о изворима финансирања, пошто је то део обуке за почетнике у пословању, о изворима финансирања међународних, домаћих и локалних извора финансирања за почетнике у пословању и за оне који већ послују, да унапреде сопствено пословање. Ти програми могу бити делом бесповратни, могу бити са кредитним обавезама, али са знатно нижим каматним стопама како би били стимулисани да што више развијају сопствени бизнис. Ово је прилика да поред неких промотивних активности које ми иначе спроводимо сваког месеца и овим путем предузетника обавестимо о могућностима финансирања бизниса, рекла нам је Катарина Марковић, саветник за регионални развој и међународни развој.

– Суштина ове обуке јесте упознавање полазника са почетним корацима од тога шта је заправо приватан бизнис и како да размишљају пре него што се одлуче да започну, ако су у дилеми, на шта све треба да обрате пажњу. Тема ће бити везана и за правни основ који подразумева инструкције како да региструју предузеће, коју правну форму да одаберу, упознаће се са процедуром рада и радних односа – са типовима уговора, са начином ангажовања радника. Упознаће се и са економским аспектима, обавезама везаним за порезе и доприносе за запослене. Такође, усвојиће знања о томе како се припрема бизнис план, документ који већини њих треба да би потраживали неке екстерне изворе финансирања. То је прилика да и сам полазник анализира своју бизнис идеју и да види да ли је то само списак лепих жеља или да заиста има реалне основе, утемељене, да то може да започне и да тај бизнис може да траје, сазнајемо од Јелене Јевтић, саветника у пословним услугама, администрацији и општим пословима Регионалне агенције за просторни и економски развој Рашког и Моравичког округа.

Након реализације обуке, која је бесплатна за кориснике, корисници добијају сертификат који признају и  Национална служба за запошљавање и Фонд за развој, приликом конкурисања  за њихове програме подршке за почетнике у пословању Start-up.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ