ОЛИМПИЈАДА СПОРТА, ЗДРАВЉА И КУЛТУРЕ ТРЕЋЕГ ДОБА 2022

Аутор:Марина Ст. Јанковић

„Олимпијаду спорта, здравља и културе трећег доба 2022“ отворила је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Дарија Кисић Тепавчевић. Циљ је подстицање и одржавање веће интеграције старих људи у друштво.

Петнаеста Олимпијада спорта, здравља и културе трећег доба 2022. одржава се у Врњачкој Бањи од 28. септембра до 2. октобра 2022. године, уз учешће преко 600 такмичара. Свечано отварање организовано је на Тргу културе.

Душан Стевановић, члан Општинског већа Општине Врњачка Бања упутио је речи добродошлице у име домаћина.

– Заједно смо на Олимпијади трећег доба, Врњачка Бања је већ неколико година домаћин. Све вас је више и све сте ми лепши и млађи! Даће Бог да се још дуго година састајемо, да нам будете главни амбасадори. Ово је круна свих промоција Врњачке Бање. Надам се да ћете уживати, не само у такмичењима, рекао је Стевановић.

– После двогодишње паузе, ево, опет смо у Врњачкој Бањи, нашем традиционалном месту у коме по 15. пут организујемо нашу Олимпијаду. Надам се да ћемо успети да ову манифестацију подигнемо на највиши ниво. Захвалио бих се на подршци надлежном министарству и Републичком фонду пензијско инвалидског осигурања. Списак наших спонзора је велики. Свима се захваљујем, посебно Банци Поштанске штедионице. Ми смо ове године спровели такмичења широм Србије. Сви окрузи, њих 24 присутна су на овој финалној Манифестацији, рекао је председник Савеза пензионера Србије и председник Покрета трећег доба, проф. др Андрија Савић.

– Драги пензионери, ја сам увек јако срећна када сам са вама и увек у разговору са вама истакнем како су нам од непроцењивог значаја ваше знање и ваше искуство, што се превасходно мисли на вашу способност да радите и да градите, способност коју сте током вашег радног века показали, показали сте нам како треба радити. Међутим, када сам год са вама, када се овако окупљате, свесна сам да нам ви показујете много више. Показујете нам како треба да се дружимо, како треба да живимо у слози и како треба заједно да се смејемо. И много вам хвала на томе јер изгледа да много тога још треба да учимо од вас. Ја вам желим срећне ове Олимпијске игре златног доба, желим вам што више дружења, смеха и надам се да ћемо и наредних година овако да се дружимо и да ће нас бити још више и да ћемо да покажемо колико ово златно доба заиста јесте златно, покретачка снага која ће свима нама да буде водиља у бољу и напреднију Србију, рекла је Дарија Кисић Тепавчевић приликом отварања.

Перо Зубац
Перо Зубац

Перо Зубац, књижевник казивао је своје песме, наступио је градски хор пензионера „Адађо“ из Суботице, глумац Александар Саша Дунић упутио је публици мисли о старости. У даљем току културно уметничког програма наступио је Бобан Бјелић, виртуоз на хармоници, а специјалну кореографију извео је Фолклорни ансамбл „Врњачки вез“.

Богат програм Олимпијаде обухватио је отварање изложбе Сликарске и иконописачке колоније у Хотелу „Бреза“ уз наступ ученика Музичке школе „Стеван Мокрањац“ Врњачка  Бања из класе наставнице Катарине Манчић (клавир): Милутин Милутиновић (припремни разред), Ђурђа Дмитровић (трећи разред), Огњенка Милутиновић (четврти разред), Видан Благојевић (четврти разред) и Наталија Главчић (трећи разред) у класи наставнице Нине Лазовић (флаута). Учесници Олимпијаде организовано су радили јутарње получасовне вежбе испред Хотела „Цептер“ у чијем холу је организован „Базар здравља“ и „Мини сајам“. Штафета у брзом ходању одвијала се на Променади испред Хотела „Цептер“, као и трка ђака првака Основне школе „Попински борци“ и мини дечији маратон. Уприличен је и сусрет свих председника и представника УПО – ОУП, чланица Савеза пензионера Србије, у Хотелу „Цептер“ и Књижевно поподне са Пером Зупцем у Библиотеци „Др Душан Радић“. Уследила су шаховска такмичења уз симултанку са велемајстором Душаном Рајковићем и  Олимпијски књижевни сусрети људи трећег доба у Кристалној сали Хотела „Цептер“, као и организовани обилазак знаменитости Врњачке Бање. За филмофиле су организоване поподневне пројекције филмова у врњачком Биоскопу. „Вече талената“ била је прилика да сениори покажу своје умеће. Ревијални наступ имао је Фолклорни ансамбл ГОП-а Лесковац. Одржано је такмичење у пикаду и презентација победничких радова са литерарног конкурса, као и међугенерацијски панел „Остваривање друштвено корисног рада, очување природних ресурса и заштита животне средине“. Културно уметнички програм обухватио је и наступ удружења пензионера Косова и Метохије.

Први октобар протећи ће у знаку слободних бацања у кошарци, свечане Седнице поводом Међународног дана старих и Покрета трећег доба Србије, као и постављања обележја на „Мосту трећег доба“. Биће одржана трибина „Друштвени и материјални положај пензионера у Србији“ и седница Организационог одбора XV олимпијаде спорта, здравља и културе трећег доба и Скупштина Покрета ТДС, а из сале Хотела „Цептер“ емитоваће се уживо емисија Радио Београда „Доживети стоту“. Завршно вече одржаће се у Конгресном центру Хотела „Цептер“ са доделом признања и награда за спортове уз проглашење свеукупних победника.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ