ХОТЕЛ „ЦЕПТЕР“ – КОНФЕРЕНЦИЈА ЛЕКАРА ОПШТЕ МЕДИЦИНЕ СРБИЈЕ

Аутор:Марина Ст. Јанковић

БУДУЋНОСТ ОПШТЕ ПОРОДИЧНЕ МЕДИЦИНЕ

У Хотелу „Цептер“ од 22. до 25. септембра одржава се Конференција опште медицине са међународним учешћем у организацији Секције опште медицине Српског лекарског друштва. Свечано отварање у Конгресном центру уоквирио је наступ хорова „Абрашевић“ и „Врњачке искрице“. Учеснике Конференције поздравио је академик Радоје Чоловић. Он се осврнуо на значајан јубилеј обележен ове године – 150 година од оснивања Српског лекарског друштва.

Колегама се обратила прим. др Драгана Трифуновић Балановић, председница Секције опште медицине Српског лекарског друштва.

Дајем себи за право као прва међу једнакима да изразим дивљење, понос и да вас поздравим на овакав начин, јер смо били раме уз раме у рововима на првој линији одбране у борби против непознатог. Заједно смо се борили, заједно смо се бојали али и у ходу учили, престројавали се, сазнавали, стицали сопствена искуства примењујући вештине и знања. У тој борби губили смо колеге, најмилије, оболевали и сами. Помагали колегама са секундара и терцијара. Надасве исказали професионализам и етику како се понаша у кризним ситуацијама, како је то бити лекар кад загусти и кад крене рат. Показали смо колико смо важни јер да није било нас здравствени систем Србије не би издржао.

Ових дана ћемо се бавити и будућношћу опште породичне медицине, где смо сада и где смо у будућности. Наше колеге из региона са којима делимо сличну судбину помоћи ће нам да разменимо искуства како би ојачали позиције у здравственом систему и досегли највише стандарде у едукацији етици и лечењу пацијената, рекла је прим. др Драгана Трифуновић Балановић.

„Двадесет година од рађања идеје о формирању Асоцијације лекара опште породичне медицине Југоисточне Европе“ презентовао је  прим. др Љубин Шукриев, председник Асоцијације. Он је подсетио да се управо у Врњачкој Бањи у тадашњем Хотелу „Звезда“, 2002. године родила идеја о оснивању Асоцијације.

„Дијагностика и терапија хроничних болести у општој медицини“ и „Изазови у раду лекара опште/породичне медицине у кризним ситуацијама“ теме су симпозијума ове Конференције и обухватају седам усмених и 12 постер презентација.

У холу испред Конгресног центра фармацеутске компаније рекламирале су на штандовима своје производе.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ