ИЗЛОЖБА У БИБЛИОТЕЦИ „ДР ДУШАН РАДИЋ“

Марина Ст. Јанковић

СЛИЧИЦЕ ЗА ЦЕО ЖИВОТ

Током септембра у врњачкој Библиотеци Мирослав Сташић приредио је интересантну изложбу „Албуми са сличицама фудбалера, светска и европска првенства“. Већ неколико деценија популарно је попуњавање албума самолепљивим сличицама са актуелним репрезентативцима европских и светских тимова. Генерације су се ангажовале у овој врсти колекционарства и са неумитним протоком времена уткали у своје детињство траг у виду попуњеног албума и сећање на посвећено попуњавање.

– Повод за ову изложбу лако је открити, ово је година када се игра Првенство у Катару. Наша репрезентација се неочекивано директно пласирала и очекивања су опет велика. Сакупљање сличица је савршена припрема за месец дана уживања у фудбалу. Још да наши заиграју како треба, каже Мирослав Сташић, аутор изложбе и захваљује се на помоћи при раду на овој изложби: Мирјани Ђурашевић, Мирјани Миленковић, Бојану Ђорђевићу, Милену Раденковићу и Милану Никодијевићу.

Албуми са сличицама фудбалских репрезентација су се код нас први пут појавили 1974. године, а поводом Светског првенства које је те године играно у Немачкој. Доживели су велики успех и задржали су се све до данас. Излазили су чак и током по свему критичних деведесетих, када смо на разне начине били изузети од остатка света, па тако ни наши спортисти нису били део великих светских такмичења. Синоним за ову врсту албума је италијанска фирма „Панини“. Она је 1970. године објавила први албум на ову тему, а везан за светско првенство у Мексику. Првенство у Катару им је последње које ће носити објавити пошто су изгубили права. Ово за вишедеценијске скупљаче сличица значи и крај целе једне епохе. Сличице са фудбалерима разноразних светских и европских репрезентација су одавно постале својеврстан планетарни феномен, пошто их редовно и приљежно скупљају и одрасли, равноправно са најмлађима којима је ова врста разоноде првенствено намењена. Вест да фирма „Панини“ више неће стајати иза албума са сличицама са светских и европских првенстава су објавиле многобројне светске и овдашње новинске реадакције, а о томе су ових дана писали и озбиљни интелектуалци попут Миљенка Јерговића.

Врњачка Библиотека уназад неколико година практикује разноразне изложбе, попут ове, које покривају разноврсне теме и поља интересовања. Ове изложбе наилазе и на добар одазив публике која посећује врњачку Библиотеку.

Аутор изложбе Мирослав Сташић у пропратном тексту у каталогу наводи да су попуњени и добро очувани албуми са претходних првенстава озбиљно колекционарско благо и да достижу цене и до неколико стотина евра по примерку. У временима пре интернета ови албуми су били и врло корисни због инфомација о мање познатим играчима и репрезентацијама и били су својеврстан прозор у свет за љубитеље спорта. Добра реакција посетилаца на ову излжбу говори да ова колекционарска страст и дан данас има пуно поклоника и да ће се самолепљиве сличице још дуго скупљати и лепити.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ