ОТВОРЕН НАЈСАВРЕМЕНИЈИ ДИЈАГНОСТИЧКИ ЦЕНТАР „МЕРКУР“

Аутор:Марина Ст. Јанковић

Здравствени туризам у Врњачкој Бањи 17. септембра 2022. године бележи велики корак напред. Наиме, свечано је отворен Дијагностички центар „Меркур“ у згради Термоминералног купатила. На једном месту заинтересовани могу да обаве све радиолошке, основне и контролне прегледе који задовољавају највише стандарде разних специјалности медицине: кардиологије, ендокринологије, гастроентерологије, гинекологије, онкологије, хирургије, реуматологије и спортске медицине.

Директор ДЦ „Меркур“ Душан Перовић представио је концепт рада новог Центра. Он се посебно захвалио СБ „Меркур“ и локалној самоуправи на подршци и помоћи, као и својој породици, сарадницима из бивше фирме и својим запосленима.

– Велико ми је задовољство што сам учесник једног оваквог пројекта који ће издигнути Бању и понуду бањског туризма. Поносан сам што сам са сарадницима успео да изградим један овакав Центар. Посебна захвалност и мој велики дуг је нашем заједничком пријатељу „Сименса“ и мене лично, господину Радошу Радуловићу, радиологу који нам је са својим лиценцама, дипломама изашао у сусрет да сходно законској регулативи региструјемо овакву делатност, рекао је Перовић, власник Компаније „Farm-Design“ која је инвеститор Центра.

Значај овог модерног Дијагностичког центра за успешнији рад СБ „Меркур“ представио је др мед. sc. Владан Нинковић.

– То је Центар у коме ће бити могућа дијагностика свих болести, свих патолошких стања у самом зачетку њиховог настајања и да би тако нешто било могуће била је неопходна не само набавка најмодерније опреме са врхунским перформансама, већ и врхунска едукација лекара и техничара који овде раде. Ми лекари Специјалне болнице смо посебно срећни зато што ћемо овде моћи да разрешимо многе дијагностичке дилеме које имамо у нашем свакодневном раду са пацијентима, посебно зато што ће се драстично смањити потреба транспорта наших пацијената у друге установе ради дијагностике. Сигурно је да је оснивање овог Центра нешто што ће да допринесе додатном побољшању имиџа наше установе, што ће да повећа нашу понуду и учврсти наш положај на тржишту здравствених услова. Значај овог Центра превазилази оквире Специјалне болнице и очигледно је да ће овде у пријатном амбијенту, своју потребу за врхунском дијагностиком да задовоље не само пацијенти Специјалне болнице, већ и грађани Врњачке Бање, бројни њени посетиоци и пацијенти шире околине Врњачке Бање, рекао је Нинковић и подсетио на развојни успех СБ „Меркура“ који у току сезоне упошљава 400 радника – 40 лекара и 100 сестара, медицинских техничара и физиотерапеута и на данашњи дан стационарно лечи 710 пацијената.

О значају постојања савременог Дијагностичког центра за развој Врњачке Бање као дестинације здравственог туризма говорио је Бобан Ђуровић, председник Општине Врњачка Бања.

– У Врњачкој Бањи последњих година константно имамо висок ниво улагања породичних фирми, што је за мене изузетно и веома битно зато што то даје сигурност, одрживост и трајност пословања на нашем простору, што и јесте наша идеја и циљ. Као што видите, Врњачка Бања се после стечајног поступка препородила, зато што смо бирали циљно будуће купце и инвеститоре и данас смо добили десетине хотела високе категорије, неколико приватних инвестиција у домену туристичког садржаја, Аква парка, „Пратер точка“ и гондоле која ће се градити, али и у домену који је најбитнији за Врњачку Бању, а то је здравствени туризам који је окосница развоја туризма и који је одржао туризам у Врњачкој Бањи, да на том нивоу идемо ка савременом приступу, да људе оваквог реномеа доводимо у Врњачку Бању. Зато сам ја као председник општине веома поносан што је Врњачка Бања управо домаћин једног оваквог Дијагностичког центра који је један од можда три у Србији, са оваквом опремом последње генерације „Сименс“, али и могућност да свима онима којима је потребно, пре свега са територије наше Општине, али и шире обаве дијагностичке прегледе у Врњачкој Бањи. То је велики допринос за развој бањског туризма и једно позиционирање Врњачке Бање на конкурентској мапи Европе. Оно чему ми тежимо је да превазилазимо границе Србије, Врњачка Бања не чекајући  потезе државе већ је изашла на тржиште у Француској и Русији и уопште у свим дестинацијама у нашем региону где смо били гости и чији смо домаћини били и направили одличне билатералне споразуме који ће, сасвим сигурно, повећати број гостију у Врњачкој Бањи, повећати квалитет гостију, уз виши ниво услуга  и цена и доводити људе који ће имати оне европске вредности управо у Врњачкој Бањи. То је један допринос и Србији, не само на локалу. Свака инвестиција у овом делу Србије и региону је допринос општем развоју, рекао је Ђуровић, потом пресекао врпцу и званично отворио Дијагностички центар.

Дијагностички центар простире се на површини од преко 250 m² и, по квалитету опреме, спада у најопремљеније дијагностичке центре у региону. Његовим отварањем се значајно унапређује здравствени туристички потенцијал Врњачке Бање.

Дијагностички центар „Меркур“ је приватна инвестиција компаније „Farm Design“ из Београда. Вредност инвестиције је 2.340.000 евра.

Представници Компаније „Siemens Healthcare“ одржали су презентацију, у Кристалној сали, о инсталираној „Сименсовој“ опреми, клиничкој примени апарата којима Центар располаже и могућностима савремене радиологије уз приказ реализованих снимања у ДЦ „Меркур“. О опреми је говорио Душан Даниловић, директор продаје „Siemens Healthcare“: 1.5 Т MR апарат, 64 слајсни CT скенер, дигитални мамограф са томосинтезом и ултразвучни апарат са три сонде. Основне квалитете и предност скенер уређаја представила је Тамара Марунић, инжењер продаје. Клиничку примену апарата за магнетну резонанцу, кроз резултате снимања презентовао је Драшко Видојевић, апликациони специјалиста за МР. О могућностима савремене радиологије у клиничкој медицини и превентиви говорио је др Иван Гајовић, главни радиолог у ДЦ „Меркур“.

Све врсте контрастних и неконтрасних прегледа магнетном резонанцом омогућава 32 канални апарат великих могућности, 1.5 Т MR апарат, укључујући преглед целог тела у току једног прегледа без померања завојница уз прецизну дијагностику промена. Скенер MDCT функционише ниско-дозно уз редукцију артефакта изазваних металима као што су импланти, кољови и дентална пуњења. Дигитална мамографија са 3D томосинтезом омогућава до 30% мању дозу, без компромиса у квалитету слике.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ