ПРОМОЦИЈА ЗДРАВОГ И АКТИВНОГ СТАРЕЊА

Аутор:Марина Ст. Јанковић

Штафета брзог ходања (4х60m) на стази по олимпијском стандарду, прилагођеној за старији узраст организована је 30. септембра испред Хотела „Цептер“ на Променади. За здравствену безбедност задужена је дежурна екипа Хитне помоћи врњачког Дома здравља, под координацијом Сектора здравља Олимпијаде трећег доба који води др Ирена Џелетовић Милошевић, руководилац Канцеларије за здравље старих Градског завода за јавно здравље Београд.

– На нашим „Базарима здравља“, кроз здравствено васпитне интервенције и скрининге трудимо се да унапредимо здравље наших старијих учесника. Преко 200 анализа нивоа шећера у крви, 400 мерења крвног притиска, скрининга на остеопорозу, офталмолошких прегледа, на располагању је нашим драгим старијима.

Током ових петнаест Олимпијада утврђено је да је просечно здравље учесника боље од здравља њихових вршњака који се не баве спортским активностима.

Велику подршку од локалне заједнице дала нам је директорка ДЗ „Др Никола Џамић“ др Весна Малићанин која је и члан тима за здравље на Олимпијади трећег доба. Без њене подршке не би било здравствене безбедности на овим одмеравањима снага, рекла нам је др Ирена Џелетовић Милошевић, једна од оснивача Покрета трећег доба.

На Олимпијади је присутан и тим Високе здравствене школе струковних студија „Медика“ који води директорка Школе др Меланија Илић.

На сајту www.zdravljestarih.org.rs можете наћи све информације о здравом и активном старењу.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ