ПРВА ЛИГА СРБИЈЕ У ШАХУ 2022

Аутор:Марина Ст. Јанковић

У Хотелу „Врњачке Терме“ у Врњачкој Бањи, 20. септембра почела је Прва лига Србије у шаху за 2022. годину, у организацији Шаховског савеза Србије.

Учествује 12 клубова, преко 100 пријављених играча, а међу њима 40 велемајстора и 90 играча са међународним титулама. Лига се по први пут игра у Хотелу „Врњачке Терме“ и то у изванредним условима, како за игру, тако и за слободно време које играчи могу да проведу у Аква зони и спа центру.

Свечано отварање организовано је непосредно пред почетак првог кола у присуству скоро свих играча. Церемонија је започела интонирањем химне Републике Србије. Присутнима су се обратили Саша Јевтић, директор Лиге у име организационог тима, Саша Миленковић, генерални менаџер Хотела „Врњачке Терме“, Андрија Јоргић, генерални секретар у име Шаховског савеза Србије, Јасна Шакотић, главни судија и Душан Стевановић, члан Општинског већа Општине Врњачка Бања, који је и прогласио такмичење отвореним.

Након тога, Андрија Јоргић и Душан Стевановић су симболично повукли први потез у партији где је беле фигуре водио наш најмлађи велемајстор Лука Будисављевић (Змај – Београд), а црне фигуре ВМ Борки Предојевић (Јелица ПЕП – Горачићи).

У наредних 11 дана очекује се веома неизвесна борба, како за прво место и титулу екипног првака Србије, тако и за опстанак у елитном друштву.

– Остварили смо изузетну сарадњу са менаџментом Хотела „Врњачке Терме“, односно са Сашом Миленковићем, генералним менаџером. У јулу ове године, мушка репрезентација шахиста Србије са селектором била је гост овог Хотела, на припремама за Олимпијаду која је одржана у Индији.

Шаховски савез Србије је у Хотелу „Врњачке Терме“ нашао партнера за дугорочну сарадњу, на обострано задовољство и надам се да ће се и друга важна такмичења одржати управо у „Термама“.

Врњачка Бања је одавно синоним за шаховске турнире и након периода транзиције Врњачка Бања се враћа у улогу препознатљивог домаћина.

Шах је после фудбала најраспрострањенији спорт у смислу броја регистрованих клубова и такмичарских рангова. У Србији има око 500 регистрованих клубова и шест такмичарских рангова, сазнајемо од Саше Јевтића, директора Прве лиге Србије 2022.

За десет дана, у Врњачкој Бањи игра се 66 мечева, укупно 396 шаховских партија.

Шаховски савез Србије добио је од стране Европске шаховске уније организацију Појединачног првенства Европе за 2023. годину које ће се одржати од 2. до 14. марта 2023. године у Врњачкој Бањи, уз учешће 500 такмичара из целе Европе. На јесен 2024. године, око 70 клубова наћи ће се у Врњачкој Бањи у оквиру Европског клупског купа ОПЕН и у женској конкуренцији.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ