ЈЕСЕЊИ УКУС ФЕСТ У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ

Аутор:Срђан Удовичић

Врњачка Бања је по пети пут, угостила фестивал домаће хране и пића – сирева, реномираних вина, домаћих ракија, сухомеснатих производа, слаткиша, џемова, узорних пољопривредних произвођача са газдинстава из свих крајева Србије, уз гаранције квалитета на врхунском нивоу. Од 1. до 2. октобра, на тераси Ресторана „Истра“, „Укус фест“ je донео потпуно нове програме и концепције обогаћене врхунским садржајима.

Пољопривредно газдинство "Костић"
Пољопривредно газдинство „Костић“

Своје производе, на „Укус фесту“ излагала је Марина Стефановић из Зајечара, која се бави производњом ароније.

„Плантажа ароније пољопривредног газдинства „Костић“ простире се на површини од 0,5 хектара, која је посађена пре 10 година. Последњих 8 година бавимо се прерадом целокупне своје производње, поседујемо своју хладну комору где у току зиме располажемо својом свежом аронијом. Од производа могу истаћи матични сок од ароније, који је и најтраженији производ, слатко, џем, ракију, вино, а посебно смо поносни на наш ликер од ароније. До сада нисмо пропустили ни један „Укус фест“ што говори да смо веома задовољни организацијом, као и врњчанима као домаћинима“, истиче Марина Стефановић.

Пољопривредно газдинство "ШтрудлАна"
        Пољопривредно газдинство „ШтрудлАна“

„ШтрудлАна“ је пољопривредно газдинство из околине Новог Сада, које се бави производњом домаћих, ручно рађених штрудли, по рецепту њихове баке Ане, по којој штрудле носе име.

„Са Укус фестом путујемо по целој Србији, где год се организује, тако да нисмо први пут у Врњачкој Бањи. Много је људи одавде који нас препознају од претходних година и који се враћају по наше производе, због чега смо јако задовољни“, речи су Дуње Ракић Нађ из „ШтрудлАне“.

Жири од тре члана који су чинили студенти Факултета за хотелијерство и туризам и асистент на поменутом факултету Марко Цилић, имао је прилику да проба све производе овогодишњег „Укус феста“ и да одабере производ са најбољим укусом.

„Имали смо прилику да уживамо у различитим укусима из домаће производње, а које су нам припремили излагачи који су у Врњачку Бању дошли из различитих крајева Србије. Сваки производ је прича за себе и без проблема би могао бити проглашен за најбољи укус Србије. Ипак, на нашу одлуку утицао је и приступ који су излагачи имали према својим купцима. Имали смо  прилику да попричамо са свима њима, као и да гледамо каква је њихова конверзација с купцима или оним особама које су само хтеле да се информишу о производу. Већином гласова, донели смо одлуку да Gran prix припадне ШтрудлАни“,  говори Марко Цилић, председник жирија.

Поред главног пехара, који је добило пољопривредно газдинство „ШтрудлАна“, додељено је још осам награда у различитим категоријама. Захвалнице и пехаре за подршку у реализацији „Укус феста“ добили су и Општина Врњачка Бања, Туристичка организација Врњачка Бања и Факултет за хотелијерство и туризам из Врњачке Бање.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ