КОНФЕРЕНЦИЈА О ТЕХНИКАМА САОБРАЋАЈНОГ ИНЖЕЊЕРСТВА

Аутор:Марина Ст. Јанковић

Тринаеста научно-стручна конференција о техникама саобраћајног инжењерства „ТЕСИ 22“ одржава се 13. и 14. октобра у Хотелу „Фонтана“. Конференцију је организовао Модул за саобраћајно инжењерство, Саобраћајног факултета Универзитета у Београду, уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја, као и генералног спонзора, Компаније „Yunex Traffic“.

– Конференција „ТЕСИ“ представља континуитет 50-годишње традиције одржавања саветовања о техникама регулисања саобраћаја. Значајан искорак у промоцији и популаризацији Саветовања учињен је 2000. године, када је група ентузијаста, на челу са проф. др Смиљаном Вукановићем, организовала Конференцију под слоганом „Регулисање саобраћаја у градовима и насељима на прагу ХХ века“. Од тада па до данас, тематика, садржај и аспирације Конференције су се делимично мењали, али је њена суштина увек остајала иста – усмерена ка развоју саобраћајне струке и изазовима са којима се сусрећу саобраћајни инжењери.

Проф. др Никола Челар

У том смислу, као организаторима Конференције, припада нам велика част, али и одговорност, да једнако успешно негујемо традицију једног од најзначајнијих скупова из области инжењерства друмског саобраћаја. Наша визија је да ова Конференција остане синоним за окупљање стручњака из области саобраћаја који кроз размену знања и искустава дају допринос унапређењу струке и квалитета друштва у области саобраћајног инжењерства, рекао је проф. др Никола Челар, председавајући Конференције и члан Програмског одбора.

– Овде се окупљају научници и стручњаци и људи из праксе из земље и региона и размењују се најновија достигнућа у области саобраћајног инжењерства. У данашње време, све се убрзало, па се мора пратити развој, бити у тренду, примењивати најновија достигнућа и динамички се прилагођавати изазовима које данашња мобилност захтева. Ми са Универзитета и сви остали истраживачи, компаније и људи из праксе треба да дамо свој максимум како би развој саобраћајног инжењерства био такав да обезбеди одржив развој економије не само наше земље него и региона и целокупног европског континента. Изврсност у науци и истраживањима мора бити повезана са привредом и са практичном применом, рекао је проф. др Владан Тубић, шеф Модула.

Присутне је поздравила и директорка Компаније „Yunex Traffic“ Милена Вучковић. Дводневни рад Конференције обележиле су сесије: Регулисање и управљање саобраћајем; Саобраћајни ток и ефикасност путне мреже; Саобраћајно пројектовање; Планирање саобраћаја и Паркирање.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ