„ШТА ДЕТЕТУ ТРЕБА ДА РАСТЕ ДО НЕБА?“

Марина Ст. Јанковић

Дечија недеља 2022, под слоганом „Шта детету треба да расте до неба!?“, обележена је од 3. до 9. октобра. Петог октобра у Великој сали СО малишане из вртића примили су Бобан Ђуровић, председник Општине, Иван Радовић, председник СО и Иван Џатић, заменик председника општине.

Да би деца живела у подстицајном и сигурном окружењу у коме могу да остваре максимум својих потенцијала, у атмосфери пуног поштовања дечијих права према међународним и домаћим позитивним прописима, неопходно је да сви друштвени актери раде заједно на подршци породици и родитељству, укључујући алтернативне облике, чиме се обезбеђује достојанствен живот и подстицај породици и деци која у њој одрастају.

Дечија недеља у врњачким вртићима почела је са даном резервисаним за дечија права и обавезе, уз прављење специјалних паноа. Деца су била у прилици да дају свој мали али вредан допринос у заштити животне средине тако што су са својим васпитачима уређивала дворишта вртића, садили су цвеће и скупљали јесење плодове из природе. Кроз креативне радионице и израду играчака од природног материјала остварила се међугенерацијска сарадња између деце, бака и дека.

Три предшколске групе, око 50 малишана узраста од пет и шест година, предвођени васпитачима  Љубицом Филиповић, Сањом Илић, Драганом Ратковићем и Александром Вукмировић, заједно са директорком Драганом Хаџи Ристић и Драганом Цветљанин, координатором за медије посетили су општинско здање и сусрели се са општинским руководиоцима. Посебна атмосфера владала је Великом салом. Дечији жагор, осмеси, радост…

– Ја бринем о вама, о вашем вртићу, о вашим васпитачима, да вам буде топло, да вам буде лепо, да будете задовољни и срећни, да ваши родитељи буду задовољни што сте ту и да уживате у вашем вртићу, рекао је председник Општине Ђуровић.

– Ја сам неко ко се са председником труди да обезбеди максималне услове у вашим вртићима. Драго ми је што имамо прилику да вас примимо. Разлог је Дечија недеља. Ви сте чули да имате нека права, али имате и обавезе. Драго ми је што сте се данас окупили овде. Ми сваког дана примамо овде наше грађане, а ви сте данас најслађи, најмлађи и најлепши и са великим задовољством смо вас угостили. Оно што хоћу да вам поручим јесте да слушате ваше маме и тате и васпитаче и да једног дана постанете добри људи и да једног дана дођете у ову Општину и да ви будете главни овде. Да ми као деке и баке дођемо овде код вас и да се присећамо ових тренутака, обратио се Џатић.

– Ја водим један парламент и ту где ви седите, ту седе одборници, представници свих вас и народа и они доносе одлуке које спроводе председник Општине и његов заменик. Ја се непосредно старам о вама, да вам буде лепо у вртићу, да вас слушају васпитачице, да вам буде све како треба, да вам буде све најбоље, представио се Радовић деци.

Добри домаћини упитали су своје млађане госте да ли им је нешто потребно за вртић. Чуле су се разне жеље: зип-лајн, вртешка, лавиринт, луна парк, авантура парк, музички стуб, али и проширење вртића. Наравно, руководиоци Општине даће све од себе да испуне дечија очекивања, а пао је и договор о заједничкој посети врњачком ЗОО-врту.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ