Изложба „ЛАДА 2022 – Нови чланови“ отворена у Београду

Аутор:Редакција

 „Не треба њима ЛАДА, јер они су свој аутентични стваралачки израз остварили, већ они требају ЛАДИ која има и национално патриотску ноту“ парафраза су речи Александра Ђурића, председника овог удружења на отварању.

У Београду је 17. новембра у Галерији `73 отворена изложба „ЛАДА 2022 – Нови чланови“ на којој излаже и Врњчанин мр Благоје Димић, једно време и члан Краљевачког уметничког удружења.

У уводној речи директорка Галерија `73, Мирела Пудар, је говорила о значају Галерије која је недавно потписала са ЛАДОМ уговор о сарадњи, чиме је постала њен стратешки партнер, али говорила је и о историјату и значају удружења и изложбе која ће се те вечери отворити.

Мр Благоје Димић
Мр Благоје Димић

Најстарије друштво уметника ЛАДА основано је у Београду 1904. године, у част обележавања Првог српског устанка и прво је српско уметничко удружење. Оснивачи друштва, које је названо по словенској богињи обнављања су: Петар Убавкић, Урош Предић, Ђорђе Јовановић, Марко Мурат, Бета Вукановић, Риста Вукановић, Симеон Роксандић, а знак је урадио Марко Мурат.

Отварајући изложбу председник удружења проф. Александар Ђурић је истакао да је: „Друштву српских уметника ЛАДА“ приступило девет нових  чланова, а изложба у Галерији `73 њихово је прво представљање у том својству. Реч је о истакнутим уметницима чија су остварења одавно препозната и призната као несумњиве уметничке вредности. Њихово присуство чини да Друштво са обновљеним еланом настави традицију потврђивања разлога због којих је и основано далеке 1904. године. Основна начела којих би требало да се придржава сваки члан ЛАДЕ су да слободно развија сопствени креативни потенцијал чиме се проширује и богати хуманистички сфаирос, али и  да чува и афирмише културни идентитет народа из кога потиче.

Исказани постулати нису антиподи, нити су у супротности.

ЛАДА није у колизији са Удружењем ликовних уметника Србије,  јер нема еснафске побуде, нити са било којом уметничком групом са прокламованим поетичким програмом, већ настоји да кроз  разумевање различитости промовише аутентични уметнички квалитет. Међусобно разумевање и колегијална подршка  подразумевају се међу члановима овог Друштва. Захваљујући оваквом опредељењу, ЛАДА је данас не само најстарија уметничка асоцијација на Балкану, већ и елитна скупина људи окупљених око саме суштине уметничког послања.

Дакле, Друштво српских уметника ЛАДА је добровољно, струковно, нестраначко и непрофитно друштво уметника визуелних уметности који живе и стварају у  Србији и српских уметника који живе и делују у дијаспори, као и уметника других националности који доприносе развоју и угледу српске уметности. Нови чланови кроз своје досадашње деловање управо то манифестују.“

Излагачи су: мр Благоје Димић сликар, графичар и дизјнер, мр Бранимир Карановић професор фотографије на графичком одсеку Факултета примењених уметности у Београду, сликар Весна Кнежевић, професор на Факултету ликовних уметности у Београду, графичар Зоран Тодовић професор на Факултету савремених уметности у Београду, Милан – Циле Маринковић сликар, Гордана Ана Мирков сликар, сликар и вишемедијски уметник Димитрије Пецић редовни професор Факултету ликовних уметности у Београду, Радомир Кнежевић редовни професор Факултету ликовних уметности у Београду и академик мр Сава Халугин вајар, професор Методике ликовног васпитања са практичном наставом на Високој школи струковних студија за образовање васпитача у Суботици.

Јелена Боровић Динић

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ