Финиш радова на Капели

Аутор:Марина Ст. Јанковић

Реконструкција Капеле на Врњачком гробљу у завршној је фази. Капела испуњава све стандарде од места где се излажу покојници до хладњаче у моментима када је то потребно, до места где се врши опело и са две локације чајних кухиња.

Председник Општине, Бобан Ђуровић, обишао је са својим сарадницима Капелу и том приликом дао изјаву за „Врњачке новине“.

– Успели смо да радове приведемо крају пре лоших временских услова. Као што смо утврдили обиласком терена, остао је још врло мали ниво радова, а то је да се спусте олуци, и да се на неким деловима фасаде одраде неки елементи. Ово је један од капиталних пројеката који је одрађен у кратком временском периоду и који је сазрео да уђе у фазу објеката који треба да имају инвестиционо одржавање. Општинска стамбена агенција израдила је пројекат, фирма „Бањско зеленило и чистоћа“ је спроводила поступак, Општина је помогла увећање капитала са делом средстава да се овај посао заврши и на добробит свих наших грађана, с обзиром да се ради о објекту који се заиста пуно користи и који на неки начин представља имиџ нашег места је успешно завршен и верујем да ће наши грађани бити задовољни садашњим стандардом овог објекта. Што се тиче даљег улагања на овом простору, договорено је са менаџментом Предузећа да се ради на пројекту ограђивања гробља, поготово овог доњег, фронталног дела који треба да има одређени стандард у смислу ограђивања, да не буде овако ограђено као да је у питању неко стовариште, а не гробље. Верујем да ће пројекат врло брзо доћи на ред и да ће добити подршку у буџету за 2023. годину, да ћемо већ на пролеће кренути са радовима и урадити ту комплетну зону ограђивања гробља. Такође, одвођење неких атмосферских вода које су се јавиле на самој локацији гробља где већ постоји материјал који је предузеће обезбедило, завршиће се до краја ове године, а оно што је најава, то је да се два путна правца на гробљу који праве прстен око гробља и који су тренутно у статусу земљаних путева биће следеће године асфалтирани и тиме ћемо читав низ стаза и путних праваца на самој територији гробља имати под асфалтом што је далеко виши ниво стандарда у односу на претходан период, који се очекивао можда и пре, али на жалост због консолидације саме фирме и проблема који су постојали и датирају годинама уназад дошли смо у ситуацију да фирма има своје прве инвестиције и да фирма улаже и у сопствене капацитете са којима ради и функционише али и у опремање фирме механизацијом која пружа висок квалитет услуге тренутно у Врњачкој Бањи што није само наша субјективна оцена, већ оцена свих гостију који долазе а то се пре свега односи на уређеност свих парковских површина и чистоћу Врњачке Бање.

Вредност радова на Капели је око 10 милиона динара. Разговарали смо данас о даљим потребама овог дела на гробљу и договорено је да се израде додатни капацитети хигијенских чворова који су потребни због циркулације великог броја људи. С обзиром да се сада ради реконструкција постојећег санитарног чвора и он ће заиста бити по свим стандардима у употреби, али сматрамо да то није довољно и да треба израдити још један санитарни чвор на локацији поред који ће имати већи капацитет. Управо смо дали налог директору предузећа да узме пројекат који је типски за сва гробља на територији Општине Врњачка Бања и такав један објекат са извођачем договори с обзиром да се ради о донацијама градитеља Врњачке Бање који су позвани на један вид одговорности од стране Општинске управе Врњачка Бања да покажу и друштвену одговорност и да на територији читаве наше Општине изграде по један санитарни чвор на локацијама гробаља, тако да ће један од градитеља у Врњачкој Бити задужен управо на локацији врњачког гробља и верујем да ће то у неко догледно време бити завршено. Оно што је такође битно рећи да су адаптацијом и реконструкцијом овог објекта створени услови да управо на овом месту буде служба наплате и благајна где неће морати људи да одлазе у Дирекцију ЈКП већ ће имати могућност директно да обаве све послове овде на лицу места што је далеко лакше, ефикасније и боље. Такође, служба и упошљеници на пословима који се тичу одржавања гробља ће имати своје канцеларије, пре свега шеф гробља, али и радници, рекао је Ђуровић.

Ђуровић је рекао да се перманентно ради на проширивању капацитета нових гробних места и да је у току поступак за прибављање парцеле од 40 ари. Што се тиче сеоских гробаља, где год постоје потребе, а да физичке околности на терену дозвољавају да може да се прибави, плански се прибавља земљиште. У Грачацу садашње гробље нема више физичких могућности да може да се прошири, тако да ће се у наредне две-три године наћи нова локацију за ново гробље.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ