Подељенено још 110 борачких легитимација

Аутор:Срђан Удовичић

Након што је у марту подељена 261 борачка легитимација, 28. новембра 2022. године, додељено је још 110 легитимација, лицима којима је признат статус Борца. Народна банка Србије – Завод за израду новчаница и кованог новца,  у складу са Законом израдила је легитимације на основу података унетих у јединствену евиденцију података о корисницима права из области борачке-инвалидске заштите и дистрибуира надлежним органима, односно општинским органима који су надлежни да у првостепном поступку одлучују о правима из борачко-инвалидске заштите.  Легитимације које издаје Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања служиће као јавна исправа, односно доказни документ код остваривања права која по закону припадају борцима како на републичком, тако и на локалном нивоу.

Ратним  војним инвалидима, мирнодопским војним инвалидима, као и корисницима породичних инвалиднина, односно члановима уже породице палих бораца, борачке легитимације уручили су председник општине Врњачка Бања, Бобан Ђуровић, председник СО Врњачка Бања, Иван Радовић, заменица начелника ОУ Врњачка Бања, Татјана Ђурђевић Степанић и Вера Гајић референт у Борачко- инвалидској заштити ОУ.

„Морам да истакнем, да смо као представници локалне самоуправе одговорно приступили овом питању, поштујући све учеснике рата. Данашњим пријемом, који смо организовали у Хотелу „Врњачке терме“, желели смо да искажемо наше поштовање према популацији која је поднела велике жртве у борби за слободу. Окупљање је било и прилика да разговарамо са нашим борцима о свима проблемима са којима се сусрећу, али и прилика да их упознамо да је буџетом Општине Врњачка Бања за 2023. годину, у домену статуса борца, планирано увођење одређених погодности и олакшица. Поседовање борачких легитимација у 2023. години омогућиће борцима са територије општине Врњачка Бања бесплатан превоз на територији целе општине, новим аутобусима које је општина купила, до 20% умањење рачуна за комуналне услуге, умањење цене за боравак деце у вртићу, 50% нижу цену годишње паркинг карте, могућност добијање сезонских карата за коришћење базена, спортских терена, бесплатну чланарину у библиотеци“, наводи председник општине Врњачка Бања, Бобан Ђуровић.

Врњачка локална самоуправа ће за ове намене определити износ од седам до десет милиона динара у буџету за наредну годину.

„Као локална самоуправа донели смо политичку одлуку да на овај начин изађемо у сусрет борцима у жељи да покажемо да их и локална самоуправа и друштво препознају, да брину о њима, али и да им се одужимо за херојство и жртве које су поднели у одбрани своје земље. Верујем да ће и будући закони на нивоу републике увести још већа права бораца. Знајући министра Селаковића сигуран сам да ће дати велики допринос, како би борци добили одређене погодности и олакшице, које ће моћи да искористе“, закључује председник врњачке општине.

Сви они који нису добили статус бораца, захтев за добијање легитимације могу поднети код Вере Гајић – Општина Врњачка Бања, кацеларија бр. 40.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ