У Замку културе отворена изложба под називом „ВЕЧИТО“

Аутор:Срећко Станојчић

„ВЕЧИТО“ КАО ЛАЈТМОТИВ СТВАРАЊА У СВАКОЈ УМЕТНОСТИ

Поводом јубилеја, стогодишњице рођења великана српске и југословенске архитектуре, Богдана Богдановића, у Замку културе 18. новембра отворена је изложба „ВЕЧИТО“ ауторке мр Маре Јанакове Грујић, која је као кустос дала и ликовни идентитет изложбе.

Назив изложбе упућује на „вечито“ као стваралачко-трагалачки мотив, подстрек и циљ. Ауторка  изложбом третира целокупно стваралаштво овог градитеља. Двадесет меморијалних споменика расутих по територији готово целокупне Југославије, преко двадесет написаних књига, десетак урбанистичких пројеката, неколицина архитектонских радова, небројени цртежи, скице, студије,  сведоче о више него плодном неимару ренесансног устројства личности.“

„Изложба је базирана на двојном читању Богдановићевих меморијала. Сам концепт се заснива у примеси да на земљи егзистирају орнаменти записи, а са неба се виде симболичко митски знакови. Оно што се види са земље припада „истини о животу“, а оно што се види са неба је „истина о смрти“. Обе истине су врло оптимистичне и јединствене. Док се читање са земље одвија у сложеној интеракцији између споменика посетиоца и амбијента, на искључиво тродимензионалан начин, читање са неба је стилизовано и апстраховано. Припада дводимензионалном цртежу изузетно јаке симболике“, рекла је о изложби ауторка.

Сама изложба, по речима ауторке, не дешифрује његов уметнички свет. Напротив, она је доказ да је то немогуће, јер уместо да у своја дела уграђује идеје, творац је настојао да им подари што више лица, значења и тумачења.

Ову изложбу чини четири сегмента: велики монографски експонати , посвећени сваком Богдановићевом меморијалу у неуобичајеној форми великих кругова; изложбене витрине са готово целокупним Богдановићевим књижевним ствралаштвом; панои са топографском мапом његових дела на простору СФРЈ, хронолошком картом, библиографијом и детаљним прегледом Богдановићеве изложбене активности, а четврти корпус изложбе је мултимедијални филм о виртуелним посетама сваког његовог дела на терену са земље и ваздуха.

Изложба ће бити затворена 7. децембра програмом који обухвата радионицу за децу под називом „Чика Богданов цртеж“, ауторском вођењу кроз изложбу, пројекцију снимка свечаности отварања Спомен парка на Попини, радионицом арх. Зорана Радоњића под називом „Сећања на учитеља“ предавањем проф. Ивана Нешића „Попинска битка“ и на крају радионицом „Спомен парк Попина- пројекат реконструкције и ревитализације, резултати и истраживања као прилози новом тумачењу архитектуре споменика, Арх. Мирјане Славковић и историчарке Лидије Црнчанин из Завода за заштиту споменика културе Краљево.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ