ИСКУСТВА У ТРЕТМАНИМА У ПОСТ-КОВИД СТАЊИМА

Аутор:Марина Ст. Јанковић

Општина Врњачка Бања у сарадњи са Удружењем „Ја волим Француску“, Европским удружењем бања (ЕSPА) и Француским националним одбором термалних центара (CNETH) уз подршку ESI и Avène у Хотелу „Тонанти“, 27. јануара 2023. године, организовала је Форум на тему: „Искуства у третманима у пост-Ковид стањима“ са циљем представљања програма санирања последица Ковида-19 који би се могли имплементирати у понуду бањских центара у Србији и Европи.

Ово предавање је договорено приликом посете делегације Општине Врњачка Бања Европској асоцијацији бања у Паризу чији је председник, Тијери Дубоа присуствовао  Форуму у Врњачкој Бањи.

ESI је европски лидер у производњи дијететских производа, са традицијом дугом 40 година, са искуством и знањем у више од 45 земаља света. Богата историја Avène дерматолошког хидротерапијског центра почиње у малом селу на југу Француске на извору откривеном 1736. године. Дерматолошке лабораторије Avène граде однос поверења између лабораторија и купаца базиран првенствено на доказаној ефикасности Avène термалне воде, као главног састојка свих производа.

Бобан Ђуровић, председник Општине Врњачка Бања подсетио је на недавно отварање Канцеларије „Алзас“ у Врњачкој Бањи што даје велике могућности и перспективу свим привредним субјектима наше земље али и другим друштвеним заједницама, културолошким, забавним, образовним, за сарадњу.

– Господин Дубоа је данас први пут у Србији, што је један велики искорак у билатералном односу који Врњачка Бања чини у смислу давања доприноса нашој глобалној националној политици. Битна је тема због које смо се окупили, имплементација пост-Ковид програма у бањама Србије и на неки начин смо лидери у савременим приступима дочекивања нових гостију који треба да посете наше бање. Оваквом иновативном понудом можемо да будемо лидери и у том делу здравственог туризма, где не морамо лечити само превентивно, већ можемо лечити и рехабилитовати људе након прележаног Ковида. Данас је присутан велики број здравствених радника који су радили током Ковид пандемије, који имају пуно искуства и сазнања. Присутни су и представници хотелијерске индустрије В. Бање и региона који могу сазнања са данашњих предавања, уз подршку струке да имплементирају у своје будуће пословање.

Јако је битно рећи да Европска асоцијација бања окупља окупља државне асоцијације из око 40 земаља Европе, што је јако велики опсег размене искустава. Наша Асоцијација бања такође је део ове Асоцијације и сматрам да смо направили добар искорак са организовањем Форума, да искуства имплементирамо кроз наше пословање у 2023. години. Данас ћемо бити у прилици да упознамо савремени приступ функционисања европских бања, где ћемо се и ми, надам се, по тим принципима наћи у будућности.

Ми заправо, на неки начин радимо оно што су радили неки пре нас. Врњачка Бања је после Другог светског рата била најпосећенија туристичка дестинација у Југославији. Полако, корацима старе славе, ми смо успели да дођемо близу рекорда, можда га чак и надмашимо у овој или наредној години. Подигли смо се из једне апатије која је била присутна десетак година и направили смо један велики искорак у туризму Србије и верујем да ћемо наставити тим трендом. Добио сам информацију да је 1991. године наш човек из Врњачке Бање Драгослав Живковић био члан Светске асоцијације бања у Риму, где је био потпредседник, рекао  је Ђуровић и пожелео успешан рад Форуму и поновни сусрет са широм делегацијом из Француске, на пролеће.

– Захваљујући иницијативама Бобана Ђуровића и Слађане Новаковић и посете која је била резултат активности имао сам прилику да се упознам са свим оним што Србија може да понуди и управо то ме је нагнало да дођем овде. Синоћ сам имао прилику да се мало прошетам и то је био мој први контакт са Врњачком Бањом. Моји утисци су фантастични, Врњачка Бања је прелепа. Честитам председнику Општине који је допринео томе да Врњачка Бања изгледа тако како изгледа. Врњачка Бања апсолутно има европски квалитет и потенцијал. Данас ћемо се бавити пост-Ковидом. То је једна медицинска трагедија која је погодила цео свет, не само на економском плану већ и здравствени аспект. Многи су жртве, било што се тиче здравственог оштећења или у психичком смислу. У складу са свим тим, оно што је термални потенцијал, односно сви третмани у оквиру термалних центара су врло битан фактор за лечење. Договорили смо стратегију даљег развоја која ће имати за циљ успостављање међународне сарадње између Врњачке Бање, која ће фактички представљати бањски потенцијал Србије, с обзиром на свој потенцијал, према Француској или обрнуто, односно почетак рада у оквиру комплетних сектора које покрива та врста сарадње, било да је у питању нега, било да је у питању здравствени аспект, било да је у питању туристичка сарадња. Са овим данас, треба да по први пут почнемо да радимо заједнички, рекао је  др Тијери Дубоа.

Слађана Новаковић, председница Удружења „Ја волим Француску“ рекла је да без Ђуровићеве подршке не би били започети пројекти који имају за циљ европску препознатљивост Врњачке Бање.

– Ово је велика ствар за земљу, најпре за Врњачку Бању, с обзиром да је  Тијери Дубоа и председник Националног савета термалних центара Француске, неко ко је у оквиру Извршног секретаријата Министарства здравља Француске и председник Удружења балнеолога Републике Француске. Битност Форума је велика, с обзиром на актуелну тему. Др Дубоа рекао је синоћ да му је посебна част што се ово реализује у Србији управо због тога што Врњачка Бања кроз свој велнес и спа потенцијал започиње један нови пут развоја. Рекао је да је спреман да у овој години Врњачка Бања уђе у преговоре са једном од француских бања, Виши или Авен који ће имати за циљ умрежавање, братимљење две бање са чиме ћемо на неки начин убрзати тај неки пут умрежавања са престижним француским велнес и спа тржиштем, што би до краја године и дало могућност да и у Врњачкој Бањи имамо и неку од њихових инвестиција, продубљивање економске размене која је за њих врло битна и оријентисана је на тржиште као што је Балкан, с обзиром на сарадњу која се по први пут реализује, рекла је Слађана Новаковић.

Dr Thierry Dubois и др Ирена Ђорђевић, специјалиста психијатрије и психотерапеут одржали су предавање на тему „Развој пост-Ковид патологија с фокусом на психу“. Др sc. med. Иван Гајовић говорио је о „Ковид ери кроз призму здравственог туризма – од вируса до велнеса, док је асс. др Рада Мишковић, специјалиста интерене медицине, супспецијалиста алергологије и клиничке имунологије колеге упознала са „Пост-Ковид синдромом као аутоимуном болешћу“. Асс. др sc. med. Иван Селаковић, специјалиста физикалне медицине и рехабилитације поделио је своја сазнања о „Рехабилитацији пост-Ковид пацијената са мултидисциплинарним приступом. Уследило је предавање асист. др sc. med. Стефана Мандића Рајчевића са Института за социјалну медицину и Школе јавног здравља и менаџмента у систему здравствене заштите, Медицински факултет у Београду. Његова тема била је „Пост-Ковид стање као јавно здравствени проблем и значај превенције у његовом решавању – значај пост-Ковид стања, његов обим и потенцијални утицај на популацију, као и значај примарне, секундарне и терцијарне превенције за решавање овог проблема. Јелена Иванов, магистар фармације изложила је тему „Терапија Пост-Ковида кроз призму фармацеута у апотеци“, док је проф. др Душан Вешовић, специјалиста медицине рада, специјалиста фармације, лекар Интегративне медицине презентовао „Формула здравља – интегративни приступ у третману пацијената с пост-Ковид синдромом. О „Хируршком лечењу артериовенских малформација мозга код пацијената са прележаном Ковид инфекцијом“ говорио је др Александар Јанићијевић, асистент специјалиста неурохирургије. У завршници Форума др Јелена Василић, физијатар у бањској рехабилитацији, Мастер Физичка активност и терапија вежбањем, специјализант физикалне медицине и рехабилитације на Медицинском факултету у Београду упознала је учеснике са „Специјализованим програмима за пост-Ковид рехабилитацију који су у понуди унајзначајнијим и највећим бањским лечилиштима у Србији, док је Ирена Брдарић Стојановић, дипл. фармацеут и мед. Biochem Rescue капи – Бахове капи одржала предавање „Фитотерапија у својству третмана лечења у пост-Ковид стањима Бахове капи у регулисању емотивних и менталних равнотежа код пост-Ковид стања.

У прилог значаја овог Форума је и чињеница да ће о њему извештавати француски лист „Фигаро“.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ