Израда плана развоја

Аутор:Даниел Цоковић

Општина Врњачка Бања је у оквиру Програма EU Exchange 6 – „Повећање кредибилитета планирања, програмског буџетирања и контроле јавних расхода на локалном нивоу у Србији“, који финансира Европска унија, закључила 21. јуна, 2022. године Споразум о сарадњи за спровођење пакета подршке за израду новог кровног стратешког документа општине – Плана развоја општине Врњачка Бања 2024-2030. са Сталном конференцијом градова и општина. За израду Плана развоја формиране су три радне групе, а то су групе за локални економски развој, друштвени развој и урбани развој и заштиту животне средине, a 30. и 31. јануара у сали Скупштине општине Врњачка Бања одржане су радионице.

У име локалне самоуправе, чланове радних група за локални економски развој и друштвени развој, урбани развој и заштиту животне средине, поздравила је заменица начелника Општинске управе Татјана Ђурђевић Степанић, која је свим члановима захвалила што су се одазвали позиву и укључили у израду Плана развоја општине Врњачка Бања.

– Очигледно је да смо препознали значај данашње теме, а то је План развоја општине Врњачка Бања. Надам се да ћемо на данашњем скупу утврдити приоритетне циљеве који ће бити изузетно важни за рад на овом стратешки изузетно значајном развојном документу, додала је Татјана Ђурђевић Степанић.

Циљ састанака је одређивање визије и приоритетних циљева за потребе Плана развоја општине Врњачка Бања 2024-2030., а састанке је водио Ненад Крстић, експерт и координатор израде Плана развоја испред Сталне конференције градова и општина додељен Општини Врњачка Бања кроз пројекат Exchange 6.

– У дефинисању приоритетних циљева укључили су се сви релевантни представници општине Врњачка Бања свесни значаја овог стратешког документа. Раније, стратешко планирање није било обавезно, али након доношења Закона о планском систему 2018. године, стратешко планирање постаје ствар законске обавезе, и надам се да ћемо у сарадњи са свим колегама из Врњачке Бање припремити документ какав Врњачка Бања и заслужује. Врњачка Бања већ јесте велики туристички центар, али на томе не треба стати, треба размишљати о будућности и у складу са условима и трендовима, потребно је и даље напредовати и искористити потенцијале који су веома велики. Приликом планирања будућег развоја свакако треба размишљати о томе шта остављамо генерацијама које долазе, и одрживи развој је нешто на чему ћемо посебно инсистирати. Дакле, циљ је искористити максимално постојеће потенцијале уз очување ресурса за будуће генерације, рекао је Ненад Крстић.

У досадашњем току израде Плана развоја фокус је био на аналитичком делу, тако да је током радионица покренут поступак дефинисања визије где би општина Врњачка Бања требало да буде кроз 7 година. Учесници су били врло активни и мотивисани, доста предлога је дато, што је веома важно како би сви даљи кораци били трасирани тако да дају адекватне резултате. Свака  радна група је у оквиру своје тематике извршила анализу проблема из којих ће проистећи циљеви који су најбитнији сегмент Плана развоја.

– Ми ћемо сада да прегледамо и уобличимо све предлоге, и у следећој фази ћемо их свим члановима радних група доставити како би предложили мере и активности помоћу којих ће циљеви бити реализовани, истакао је Крстић.

У изради програма развоја, Стална конференција градова и општина пружа сву неопходну техничку подршку и помоћ, а програмом Exchange 6 обухваћено је 12 локалних самоуправа.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ