НАГРАДЕ ЗА ВРЊАЧКЕ УЧЕНИЦЕ НА ТАКМИЧЕЊУ У ЗАГРЕБУ

Аутор:Весна Ђорђевић

Вања Марковић, Анђела Божић и Јелена Мутавџић  освојиле су три медаље за Угоститељско-туристичку школу из Врњачке Бање на Међународном такмичењу бармена Badel  barmen junior cup одржаном 26. јануара у Загребу. Организатор, Угоститељско-туристичко училиште, окупио је на трећој манифестацији у престоници Хрватске представнике 27 школа из земаља региона. Тема такмичења била је припрема барских мешавина на бази Баделове Вигор водке, а врњачке ученице освојиле су прво и треће место у припремању коктела и друго место за припремање кратке барске мешавине.

– Креативност ученика била је у фокусу, поред знања стечених у школи и практичног рада у привреди. Употребили су машту да теорију која се изучава у школама земаља у региону, повежу са својим капацитетима. Пласман наших ученика потврдио је њихову озбиљност и одговорност, а резултати доказали да је  уложен озбиљан рад. Конкуренција је била изузетно јака, зато могу да кажем да су ученици представили школу у најбољем светлу. Све похвале и за домаћине јер је све протекло у најбољем реду и у пријатној атмосфери, каже Јованка Милутиновић, наставник услуживања, која је са колегиницом, Биљаном Иричанин, пратила ученице на такмичењу.

Жири је оцењивао сам садржај, тј. састав коктела, практичан рад ученика , а онда и изглед, мирис и укус.

– Нисам очекивала награду и била сам више него пријатно изненађена када су ме прозвали. Ово ми  је прво такмичење, а с обзиром да следи припрема завршног испита за нас у четвртој години, вероватно нећу имати још једну прилику за доказивање, каже Вања Марковић која је „смућкла“ Вигор водку, светли рум, blue curacao, сок од лимуна, наранџу и ананас за злато, односно освојила прво место у припреми дуге барске мешавине.

Вањина другарица из одељења, IV2 угоститељски техничар, Анђела Божић, освојила је друго место у категорији кратке мешавине.

– Припремала сам Вигор шот који се пије на екс што је за судије био изазов. Знам да је врло важно да будемо опуштени док радимо и фокусирани на то што радимо. Осећала сам се добро све до изласка на бину, а онда ме је током прављења коктела трема „појела“, иначе би и резултат био бољи. Све у свему,  носим  комплетно одличан утисак из Загреба који је јако леп град. Од других ученика који су се такмичили, преко организатора до комисије и судија – сви су били фини, гостопримљиви, сјајни према нама.

Јелена Мутавџић је ученица треће године смер конобар, у Загребу је освојила бронзу за припрему дугих барских пића и истиче да велику захвалност дугују Милошу Ђошовићу и Далибору Миодраговићу, менторима који су их припремили за такмичење за шта су имали јако кратак рок од свега пет дана.

Поред самог такмичења, циљ манифестације је био и размена искустава у образовању, упознавање врхунских стручњака из подручја барског пословања, упознавање пића, зачина, воћа, барске опреме

– Код наше деце се осетила опуштеност која је резултат рада у привреди, искуство у раду пред гостима. Највећи комплимент школи и нашим ученицама и наставницима стигао је у виду понуда за посао већ овог лета у Хрватској, али и кроз позиве за сарадњу и слична такмичења, закључује Биљана Иричанин, наставник практичне наставе.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ