АКЦИЈА ДАВАЊА КРВИ У ЛИПОВИ

Аутор:Даниел Цоковић

У Србији је сваких 100 секунди потребан давалац крви за децу и одрасле који су животно угрожени. У намери да прикупе потребне количине крви Месни одбор Црвеног крста Липова у сарадњи са Општинским одбором Црвеног крста Врњачка Бања и Службом за трансфузију крви из Крагујевца 10. фебруара организовао је прву овогодишњу акцију добровољног давања крви у просторијама Основне школе у Липови.

Све здраве особе мушког и женског пола од 18 до 65 година које задовољавају медицинске критеријуме након лабораторијског и лекарског прегледа, могу да дају крв. Не могу је дати лица за која лекар утврди да болују од акутних или хроничних болести, као и лица чија крв може да угрози здравље примаоца. За лечење Врњчана у здравственим центрима у Краљеву, Крагујевцу, Нишу и Београду током ове акције прикупљена је 41 јединица крви, док је једна особа одбијена из медицинских разлога. Први пут, крв је дало 6 особа.

Ђорђе Ђукић, секретар ОО Црвеног крста Врњачка Бања захвалио се свим даваоцима који су испунили хуману мисију и добровољно дали крв, и на тај начин допринели још једној успешној акцији. Такође, упутио је речи похвале на доброј организацији свим активистима из Липове, као и председнику Скупштине општине Врњачка Бања Ивану Радовићу на подршци коју локална самоуправа пружа Општинском одбору Црвеног крста.

– Ово је прва акција у 2023. години и све је протекло у најбољем могућем реду, одзив је био веома добар и то је заслуга свих који су учествовали у данашњој акцији. Најтраженије групе крви су све негативне групе, а имајући у виду да су резерве крви како на територији општине Врњачка Бања, тако и на територији Србије довољне за свега два дана, свака прикупљена јединица може бити од неизмерне важности. У 2022. години одржано је 13 акција, током којих је прикупљено 360 јединица крви, што је свакако побољшање у односу на број који је био током и након пандемије корона вируса, и надамо се да ће се у наредном периоду тај број још више повећати, додао је Ђукић, најавивши наредну акцију у Отроцима у марту месецу.

Мештанин Липове и једна од особа која је узела учешће у организацији акције, уједно и редовни давалац крви, Иван Дуњић истакао је  да једини извор крви може бити човек који другоме дарује крв, и због те зависности коју имамо једни од других апеловао је на све који су у могућности и којима здравствени услови дозвољавају да се одазову оваквим акцијама и убудуће.

Детаљ који је обележио акцију у Липови је долазак младог брачног пара Страхиње Илића и Невене Павловић који су дошли са бебом, и Зорана Тошковића који је крв дао 109 пут, што је свакако показатељ да без обзира на број година, наши суграђани не запостављају бригу о другима и сопствени осећај хуманости. Свим особама које су исказале своју хуманост, осим послужења, подељене су и мајице које је донирало Јавно предузеће „Нови Аутопревоз“ из Врњачке Бање и шоље са амблемом школе из Липове које је поклонио Зоран Бабић.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ