ДЕЛЕГАЦИЈА ИЗ ШМАРЈЕШКИХ ТОПЛИЦА У ПОСЕТИ ВРЊАЧКОЈ БАЊИ

Аутор:Весна Ђорђевић

Врњачка Бања је туристичка дестинација број један када је о бањском туризму на Балкану реч – сматра Маријан Хрибар, председник Општине Шмарјешке Топлице који је са сарадницима дошао у дводневну посету Општини Врњачка Бања са циљем успостављања сарадње између два труистичка, бањска места.

– Врњачка Бања и Шмарјешке Топлице имају много тога заједничког: туризам, економија, ЕУ фондови, као и питања будућности – екологија и енергетика. Туризам је, свакако, на првом месту. Изузетно ми је драго што смо се упознали, а врло брзо очекујем и следећи корак – да председник Ђуровић са сарадницима дође код нас у посету, а у међувремену, надам се, биће одрађена комплетна припрема за успостављање сарадње на пољу туризма, привреде, евентуално и на пољу образовања. Моја велика жеља је да будемо и званично повезани као две општине које заједно желе да буду шампиони туризма, рекао је Маријан Хрибар, након састанка делегације из Словеније са руководством врњачке општине 20. фебруара у кабинету председника.

Бања крај словеначког Новог Места, Шмарјеншке Топлице, спада у ред мањих општина са само четири хиљаде становника, али је најразвијенија општина у Словенији са највишим домаћим бруто производом, при чему је комплетна привреда јака, али је туризам водећа грана. Гости наводе да у општини имају тек једанаесторо незапослених грађана, те да су изузетно поносни на добар квалитет живота и успех у порасту броја ноћења у чему битну заслугу имају средства из европских фондова

Сам Маријан Хрибар је познати стручњак за туризам, био је потпредседник Светске туристичке организације , дугогодишњи државни секретар, саветник премијера Северне Македоније за питања туризма, председник општине у два мандата. Што се повезивања са Општином Врњачка Бања тиче, сматра да и српска и словеначка бања могу да извуку вишеструке користи из будуће сарадње.

– Словенци су традиционално наши добри  пријатељи и пословни партнери. Радује ме да смо сада на корак до успостављања једне лепе сарадње са Шмарјеншким Топлицама, да смо разматрали све  могућности сарадње, пре свега, због великог богатог искуства које они имају, али и могућности да општина Врњачка Бања пласира свој туристички  производ на њиховом тржишту, а треба имати у виду и да имају добре конекције са Европом, поготово са Аустријом и Бечом, каше председник врњачке општине уз напомену да се првим гостима из Словеније нада већ током летње сезоне.

На састанку је било речи и о неким новим  аспектима које намеће модерни туризам данас, односно о проширењу садржаја у складу са прохтевима високоплатежног госта. Председник Ђуровић је навео да постоји идеја да се у Бањи гради велики модерни казино за косте који преферирају ову врсту забаве, а који би долазили чартер летовима преко Аеродрома „Морава“.

– Утисци које носимо су изузетно позитивни, најбољи могући. Чуо сам пуно о Врњачкој Бањи, али је треба видети и доживети, а после овог боравка ја са сигурношћу могу да кажем да је добила нове фанове у нашој делегацији, закључује Маријан Хрибар.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ