СРПСКИ ЈЕЗИК КРОЗ ИСТОРИЈУ

Аутор:Ана Стојковић

„Српски језик кроз историју“ назив је изложбе која је приређена у част обележавања Дана матерњег језика, 21. фебруара који је са циљем скретања пажње на битност очувања језика, установио УНЕСКО 1999. године. Изложба прати развитак српског језика и борбу за језик, од првих сачуваних записа до данас.

О изложби је говорио директор библиотеке  Дејан Лучић, проф. Српског језика и књижевности и библиотекар Нада Симеуновић и ауторка изложбе Катарина Милановић.

Уз захвалност што је добила прилику да организује овакву изложбу, присутнима се обратила и сама ауторка.

– Српски језик какав данас познајемо почиње да се развија кроз оснивање редакције старословенског језика, међу којима је била и српска редакција. Тадашњи писари дали су себи задатак да језик приближе народу, те су, увиђајући особености  одређеног говорног подручја, уносили такве особености у књиге, па се језик, као жива материја, мењао не би ли на крају дошао до садашњег стадијума, рекла је ауторка изложбе Катарина Милановић.

Српски језик кроз историју, што је заправо једна широка и богата тема, проф. Српског језика и књижевности и библиотекар Нада Симеуновић, представила је значајним, можда и најзначајнијим личностима и темељним делима на њему писаним.

– Почаствована сам као професор матерњег језика и књижевности  да у Библиотеци

Врњачке Бање, храму књиге, отворим Изложбу о најстаријем националном документу културе писмености и – фонетској реформи српског писма, поруком Душка Радовића: „Чувајте српски језик. Он нема никог другог сем вас“, рекла је проф.  Нада Симеуновић  која је изразила захвалност  што се достојанством грандиозних резултата, обележава Међународни дан матерњег језика и прогласила  изложбу отвореном.

Иначе, изложба је уприличена у част оних који су се борили и боре се да српски народ, кроз учење о значају језика, не изгуби своју срж. Стога изложба, по речима ауторке, хронолошки прати развој нашег језика и приказује књиге које су важне за српску историју, народ и језик.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ