Винарија „Грабак“ обележила Светог Трифуна

Аутор:Срђан Удовичић

Постоји веровање да Свети Трифун штити винову лозу од свих болести и штеточина, а овај дан од давнина представља почетак резидбе винограда. Орезивањем чокота винове лозе и његовим заливањем најбољим црвеним вином из претходне године, традиционално је обележен  празник винара у Винарији „Грабак“.

„На данашњи празник, првенствено бих својим колегама пожелео добро здравље, које нам је неопходно да бисмо могли да радимо винограде, да нам виногради буду здрави, да нам ова година буде добра што се тиче временских прилика, да имамо довољно и сунчаних и кишних дана и да нас Свети Трифун заштити од непогода, пре свега града. И претходна година за Винарију „Грабак“ је била добра. Наши виногради, које имамо и у трстеничкој општини, у Милутовцу и Божуревцу, као и виногради у Врњачкој Бањи били су здрави, првенствено захваљујући другачијем систему неговања винограда без ђубрења, где је заступљена и трава. За овакав начин обрађивања винограда најзаслужнија је Марина Богићевић, наш енолог, која је ову технику донела из Италије, тако да чак и када је кишна година наши виногради остану здрави“, речи су Милоша Јовановића, власника Винарије „Грабак“.

Поред четири злата са Новосадског сајма, велика признања ни у претходној години нису заобишла вина ове винарије.

„Последњих година имамо заиста доста великих признања, како у нашој земљи, тако и у Европи. У прошлој години је било бодовање вина Балкана, које је одржано у Грчкој. На овом признатом бодовању вина у Европи, наш Прокупац, којим се заиста поносимо, проглашен је за најбоље црвено вино на Балкану, који има много аутоктоних сорти“,наводи Јовановић.

Из Винарије „Грабак“ најављују засађивање новог винограда у Врњачкој Бањи, на површини од два хектара.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ