ОБЕЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА СМРТИ БОШКА РУЂИНЧАНИНА

Аутор:Весна Ђорђевић

Бошко Станојчић Руђинчанин,  дугогодишњи директор Културног центра, књижевник и песник, познати српски културни радник, оснивач „Врњачких културних свечаности“ и Фестивала филмског сценарија, преминуо је 2. марта 2021. Годину дана касније у Централном бањском парку, у Алеји великана откривена је Бошкова биста крај које су овог 2. марта положени венци и одата пошта.

Окупљене поштоваоце, колеге и сараднике, пријатеље човека који је цео свој живот посветио култури поздравио је испред Одбора за очување лика и дела Бошка Руђинчанина Саша Миленковић, директор Културног центра Врњачка Бања, а затим сећање на њега са присутнима поделио Драгиша Обрадовић.

– За нас, његове рођаке, његове пријатеље и сараднике иза његовог одласка остала је празнина и сећање обавијено тугом. Познавао сам га више од пола века, сарађивао сам са њим скоро 40 година. Мој последњи разговор са њим био је на дан пред његов одлазак. Био је расположен, ведар и, као што је то често чинио, нашалио се на свој рачун и са оптимизмом планирао наставак рада на  књизи о надреалистима и Марку Ристићу.

Сећање на Бошка је и наша обавеза јер је своју Бању задужио својим делом, а оно је и велико и значајно. Тешко је побројати све, али летимичан поглед упућује нас на закључак као да је Бошко имао више од једног живота. Бошко је био, пре свега, добар човек, добар пријатељ, добар родитељ, изузетан деда, сарадник, посвећени градитељ и бранитељ културе и све што данас видимо и што је недавно било и постојало носи његов ауторски печат, подршку и иницијативу.

Његово име је уткано у стварање Замка културе (он му је дао име), часописа „Замак културе“, степеница према Замку културе, Летње позорнице, „Врњачких новина“, Магазина „Врњачке новине“, Радио Врњачке Бање, Врњачких културних свечаности, Митинга поезије. Иницирао је израду и постављање споменика поезије, Фестивала филмског сценарија. Обезбедио квалитетне кадрове за све побројане области и створио нови културни центар који је постао респектабилна културна установа у Србији.

Поред свега тога успео је да се успешно бави поезијом, књижевном критиком, публицистиком и издаваштвом. Ето, сам списак је импресиван, а за набрајање садржаја потребна је књига, рекао је др Драгиша Обрадовић, члан Одбора за  очување лика и дела Бошка Руђинчанина.

Венце су положили представници Културног центра Врњачка Бања и Одбора за очување лика и дела Бошка Руђинчанина. Огњан Топаловић, дугогодишни пријатељ Руђинчанина, говорио је своје стихове Бошку у част.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ