“80 ГОДИНА МАЛОГ ПРИНЦА „ У ВРЊАЧКОЈ БИБЛИОТЕЦИ

Аутор:Даниел Цоковић

„80 година Малог Принца“ назив је изложбе којом се обележава јубилеј од изласка првог издања „Малог Принца“ и која је изложена у Народној библиотеци „Др Душан Радић“ у Врњачкој Бањи. Ауторке изложбе која је посвећена делу француског писца Антоан де Сент Егзиперија су Мирјана Ђурашевић, Тања Спасић и Мирјана Миленковић.

Његова књига „Мали Принц“ већ генерацијама служи као инспирација како деци, тако и старијима, па слободно можемо рећи да је једнако актуелна данас као и пре осамдесет година, када је угледала светлост дана. Једна од најпознатијих књига свих времена у руке издавача стигла је на сасвим необичан начин. Егзипери је у журби бацио изгужвану кесу  са оригиналним рукописом и илустрацијама на сто своје пријатељице и одјурио у рат. Рукопис је оставио као поклон, рекавши: „Желео бих да ти оставим нешто сјајно, али ово је све што имам“.

Баш како прича тече у књизи, тако и пројекат ове изложбе о магичном путовању Малог Принца, сваког посетиоца водиће на пут са његове планете. На свом путовању посетиоци ће обилазити астероиде на којима ће сретати различите ликове и на крају ће се вратити својој планети, Земљи. Иако је ово изложба која је посвећена Малом Принцу, о њему се не може ни писати, нити га можемо разумети, ако не размишљамо о његовом творцу, Антоану де Сент Егзиперију, човеку авантуристичког духа коме дете у себи никада није дозволило да одрасте.

Припремајући се за ову изложбу, којом се обележава 80 година од првог објављивања ове бајковите дечје књиге за одрасле, ауторима изложбе се много пута наметнуло питање: Чиме нас је тај мали дечак златне косе завео, фасцинирао и подстакао на сањарење ? Када смо први пут читали „Малог Принца“ као обавезну лектиру у основној школи, да ли смо га разумели, или смо мислили да је то још само једна бајка у низу ?

Према речима аутора, имагинарни свет једног дечака, тако честа појава у детињству тешко да нас је могла очарати, а још мање смо могли да разумемо њену поруку. А онда смо постали старији, рационалнији, почели смо да размишљамо и говоримо “као одрасле особе“ о озбиљним стварима, почели смо да трагамо, грешимо или правимо добре изборе. Потрага никада не престаје, само треба  инсистирати на ономе што тражимо, наравно под условом да знамо шта тражимо. „Баш то сам желео“ – како каже Мали Принц.

Ова разиграна изложба састоји се од експоната који су инспирисани  бајком, а који су дело аутора изложбе. Ту су Ружа Консуело која има тачно 4 трна, затим Мали Принц лети са птицама, а баобаби су прилично ојачали. Овом путовању, присуствовали су и ученици 5. разреда Основне школе „Попински борци“, који су током њега уживали у сјајној интерпретацији аутора. Изложба ће бити отворена за посетиоце до 15. априла.

Књига „Мали Принц“ први пут је објављена 6. априла 1943. године, и до сада је преведена на више од 250 језика и продата у више од 145 милиона примерака, чиме је постала једна од најпродаванијих у свету.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ