ИНТЕРВЈУ: ЖЕЉКО СТЕФАНОВИЋ

Аутор:Срђан Удовичић

Желео је посао који ће му омогућити да искаже своју креативност, а од малих ногу волео је глуму, сликарство и фотографију.  Иако је завршио Факултет за хотелијрство и туризам, љубав према уметности је победила. Данас, Жељко Стефановић има 28 година и власник је агенције „Zex digital“ која дигитални наступ клијената диже на виши ниво. Дуже времена је радио као фриленсер у областима дигиталног маркетинга, видео продукције, креирањем садржаја за друштвене мреже, да би са својим тимом сарадника одлучио да знање и искуство понуди и домаћим клијентима.

Шта је потребно да би се дошло до позиције менаџера агенције која нуди својим клијентима врхунску услугу у области дигиталног маркетинга?

Одувек сам се дивио  фотографији и фотографима, који су у делићу секунде успевали да објективом ухвате нешто, што ће остати заувек. Љубав према фотографији, током школовања у информатичкој гимназији, прерасла је у нешто више. Све већа популарност интернета и друштвених мрежа, побудила је глад за знањем, савладавањем сваке новине, која је везана за дигиталне медије и дигитални маркетинг. Више година посвећених учењу, резултирале су бројним сертификатима које поседујем, не само ја, већ и моје колеге. Ту су сертификати о компетентности од стране фејсбука, гугла, те водећих домаћих и страних платформи попут masterboxa, udemija, cursere. Сарадници са којима сарађујем живе широм Србије, а користећи предности савремене технологије, наша сарадња функционише као да смо сви у једној канцеларији. То су млади људи, експерти у свом послу. Већ сада смо изузетно уигран тим, који је спреман да, уколико је некоме потребно у кратком временском року, обезбеди квалитетан аудио и визуелан садржај. Слободно могу рећи да смо ми агенција за маркетинг на друштвеним мрежама са пуним пакетом услуга. Наиме, ми радимо све, од осмишљавања концепта профила на друштвеним мрежама, преко фотографисања и снимања производа или услуга на самој локацији до касније обраде, постављања на мрежама и даље комуникације са купцима, прецизног оглашавања и свега осталог што друштвене мреже нуде.

Фонтана у Централном парку – фото: Жељко Стефановић

За оне читаоце којима је ова тема страна можете ли приближити начин вашег рада?

За почетак радимо скенирање бизниса потенцијалног клијента. Анализирамо ко су његови корисници услуга или производа. На примеру кафића, тачно је да је свака особа корисник услуга, али не и у истом тренутку. У преподневним сатима то су студенти или ученици пре предавања, у раним поподневним сатима конзументи су пословни људи који долазе на пословни ручак, а касније у току дана то су породице. За сваку циљну групу креира се другачији наступ на друштвеним мрежама. Односно, креира се другачији тип визуала, јер свака циљна група реагује другачије на различите ствари. Након те анализе, правимо план објава, стратегију којом се дефинишу жеље клијента – да ли је нов на интернету па жели да корисници сазнају за њега, да ли жели да постане видљивији или пак да створи неку повезаност са својим сталним муштеријама. На основу тога се прави план објава и врши креирање каснијих објава.

Која је разлика између  професионалног вођења мрежа у односу на самостално?

Под 1 то је свакако продаја. Нама је посао да познајемо људе, њихову психологију и понашање. Крајњи циљ сваке маркетиншке стратегије је зарадити више новца, а ми смо вешти у томе да пратиоце претворимо у купце. Статистички 74% потрошача користи друштвене мреже за доношење одлука пре куповине, тако да су друштвене мреже лице вашег пословања. Поред стицања продаје, један од главних циљева маркетинга на друштвеним мрежама је изградња имиџа вашег бренда. Стручњак за друштвене мреже може помоћи вашем бренду да стекне добру репутацију на мрежи. Данас више нико не верује компанији уколико није присутна на друштвеним мрежама. Ствара се утисак да запостављањем друштвених мрежа, запостављају своје потенцијалне купце. Друштвене мреже су у великој мери транспарентне и информације у виду рецензија и online препорука, коментара или оцена пажљиво се посматрају приликом куповине. Када на пример тражите ресторан у неком новом граду обично га потражите на интернету, погледате рецензије, коментаре, фотографије, па тек онда донесете одлуку. Нама је посао да наш клијент буде та одлука.

       Визуал првог клијента Агенције „Zex digital“

У свакој пословној каријери постоји преломни тренутак који води до успеха. Који је то тренутак био у вашем пословању?

Уз помоћ пријатеља дошли смо до нашег првог уговора и клијента у Врњачкој Бањи. Била је то пекара „Наша прича“. Тај први ангажман омогућио је да привреднике из нашег окружења упознамо са нашим радом и да буде наша улазница за све будуће послове и сарадње. Од тог тренутка надовезивали су се нови пословни ангажмани са привредницима, попут Цептер хотела,  Ресторана Композиција, апартмана Бисер. Осим, клијената из Врњачке Бање, сарађујемо и са привредницима из окружења и региона. Волимо да се похвалимо чињеницом да имамо скоро 100 процентну обнову уговора. Управо наведено је наша најбоља реклама, а уједно и највећи показатељ квалитета који нудимо.

Како вас могу контактирати они који су заинтересовани за ваше услуге?

У данашње време готово сви су константно на својим телефонима. Друштвене мреже су постале саставни део живота свих нас. Оне омогућавају да лако и брзо пласирамо информацију, а уједно и дамо додатну вредност производима и услугама. Према неким истраживањима, професионално вођење друштвене мреже може допринети пословању преко 90% компанија. Нас углавном контактирају клијенти који имају свест о значају представљања своје понуде на друштвеним мрежама. Сви заинтересовани, за све наведено, као и израду сајтова могу нас наћи преко нашег инстаграм профила  zex_digital, те сајта www.zex-digital.com.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ