ДАН ФАКУЛТЕТА ЗА ХОТЕЛИЈЕРСТВО И ТУРИЗАМ

Аутор:Даниел Цоковић

Свечана академија поводом Дана Факултета за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи, Универзитета у Крагујевцу, уприличена је 21. априла. Том приликом награђени су најбољи студенти, уручене су дипломе студентима основних и мастер академских студија који су дипломирали током календарске 2022. године. Поред диплома, студентима су  додељена хотелска звона као симбол туристичког и хотелског пословања.

Свечаној академији присуствовали су проректор Универзитета у Крагујевцу, проф. др Владимир Сенић, декан Факултета за Хит, проф. др Драго Цвијановић, декани и продекани чланица факултета Универзитета у Крагујевцу, директор Регионалне привредне коморе Крагујевац, Предраг Лучић, испред локалне самоуправе Родољуб Џамић, представник Регионалне привредне коморе Краљево, Миодраг Рајковић, председник Општине Параћин, Владимир Милићевић, представници средњих школа, јавних институција, туристичких и хотелских предузећа, уважени професори, студенти и представници медија. У њиховом присусутву, Факултет за хотелијерство и туризам је прославио дванаест година постојања и успешног рада.

У име запослених и студената, присутнима се обратио проф. др Драго Цвијановић, декан факултета, честитајући дипломираним колегама на дипломирању и на томе што су завршили овај престижни факултет.

– Дан факултета је време да се саопшти оно што је урађено у претходном периоду, а ми смо веома поносни што смо остварили зацртане циљеве током прошле године. Увећан је број студената, доцената, редовних и ванредних професора, а добили смо три и доктора наука на нашем факултету. Успешно смо извршили реакредитацију докторских и мастер студија без иједне примедбе, истакао је декан Цвијановић.

Када су у питању инвестиције и улагање на Факултету за ХиТ, захваљујући Министарству и локалној самоуправи ускоро ће бити завршен други спрат ове установе, а у приреми је и простор за изградњу ресторана који ће бити у функцији гастрономске кухиње и лабораторије факултета. Декан Цвијановић истакао је и успех и значај Међународне конференције, и да је план да се од наредне године на факултету направи центар „Отвореног Балкана за развој туризма”. Посебно је нагласио успех студената, најбољих и најлепших промотера Факултета за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи, будућих менаџера који ће утицати на развој и просперитет туризма у Републици Србији. Од престижних награда на факултету су веома поносни на „Златну значку“ коју им је доделила Културно-просветна заједница Србије, као и на признање добијено на Сајму образовања у Новом Саду.

Проректор Универзитета у Крагујевцу, проф. др Владимир Сенић, изјавио да му је велика част и задовољство што присутне може да поздрави у име ректорског колегијума, али и у име домаћина.

– Оно што ме посебно радује је да наставни кадар са једне, а студенти са друге стране, свако у свом домену, како кроз преузимање значајних научних искорака, тако и кроз спровођење фундаменталних истраживања, препознају динамичност времена у којем живимо, изјавио је проф.др Сенић, наглашивши да је циљ да када студенти дипломирају буду обучени да отварају нова радна места.

Председник Општине Врњачка Бања Бобан Ђуровић из оправданих разлога није био присутан на Свечаној академији, али је упутио честитку поводом Дана факултета за хотелијерство и туризам.

– Поштовани декане, Вама, колективу и студентима честитам Дан факултета. Желим вам да, свако од вас у свом домену, да свој пуни допринос највишем  циљу сваког друштва који се огледа у успешном образовању младих генерација. Студентима желим да марљивим радом и залагањем успешно окончају студије и, постизањем добрих резултата, постану узор будућим генерацијама. С поштовањем, председник Општине Врњачка Бања, Бобан Ђуровић.

У име председника Општине Врњачка Бања, Скупштине Општине и у име свих грађана Врњачке Бање, Дан факултета честитао је Родољуб Џамић, члан савета Факултета за ХиТ и једна од најзаслужнијих особа за постојање ове образовно-васпитне установе у Врњачкој Бањи.

Дан факултета честитао је председник Општине Параћин Владимир Милићевић, који је истакао да му је част што је данас на факултету и да он факултет представља бисер Врњачке Бање.

Своје задовољство што присутне може да поздрави испред Привредне коморе Србије изразио је Предраг Лучић, директор Привредне коморе Крагујевац, истакавши да је Привредна комора Србије препознала огроман значај и потенцијал овог факултета и као резултат ускоро ће уследити потписивање Меморандума о сарадњи.

– Последњих година сведоци смо привредне, туристичке, економске ренесансе Врњачке Бање. То је резултат подршке Владе Републике Србије, резултат низа активности руководства Општине Врњачка Бања, резултат активности, иновативности, предузетништва привредника, како са територије Врњачке Бање тако и других који су дошли у Врњачку Бању да улажу и развијају свој бизнис, али велики део тог резултата је управо настао захваљујући Факултету за хотелијерство и туризам. Овај факултет је препознат, направио је сјајну инфраструктуру подршке привреди и овај факултет даје посебан значај Врњачкој Бањи. У постизању својих циљева и даље ће имати пуну подршку Привредне коморе Србије, рекао је Предраг Лучић.

Свечану академију уоквирио је наступ виолинисткиње Анушке Николић и виолончелисте Александра Јаковљевића који су извели химну Републике Србије, а затим и академску химну. Такође, гост Свечане академије био је и глумац Позоришта на Теразијама, Александар Дунић, који је извео део есеја о срећи „Благо цара Радована“ Јована Дучића.

                                      Део колектива факултета за хотелијерство и туризам

Награђени студенти за Дан факултета су: Јефимија Каранац, Александра Шутић, Невена Радисављевић, Ивана Вељовић, Сара Обреновић, Теодора Здравковић, Вања Урлановић, Анђела Ристов, Ивана Мајсторовић, Лела Несторовић, Андријана Анђелковић, Ивана Максимовић, Маја Филић.

У протеклих годину дана на Факултету за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи успешно су одбрањене три докторске дисертације, и то: Маријана Сеочанац, Тијана Љубисављевић и Горан Перић.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ