МУЗИКА ПОДСТИЧЕ СПОСОБНОСТИ И ВЕШТИНЕ

Аутор:Весна Ђорђевић

Удружење „Музички креативни центар“ прво је у Врњачкој Бањи настало са циљем да се кроз музичке радионице за развој когнитивних способности и моторике, концентрације, пажње, учења и музичких способности утиче на интелектуални развој појединца, да се путем музике развија емотивна и социјална интелигенција. Покретач идеје, директорка Удружења и главна координаторка пројеката и музичких радионица је Магдалена Петровић Илић, музички педагог.

– Радила сам у Београду у „Чаробној фрули“, а то је велика и утицајна музичка школа – радионица – издавачка кућа при Коларцу, где сам стичући искуство добила и инспирацију за покретање сличног садржаја у Врњачкој Бањи. Моја идеја и значај увођења савременог музичког образовања у предшколску установу, које је кључно за интелектуални развој деце, наишли су на одобравање и прихватање од стране директорке Драгане Хаџи Ристић. Циљ ми је био оснивање неког малог хора кроз који би деца презентовала знања стечена на музичким радионицама што је врло брзо постало изводљиво захваљујући општинским средствима с обзиром да је Пројекат „Музиком до знања“ прошао на општинском конкурсу, уводи нас у причу Магдалена која тренутно активно ради са 60 малишана предшколске установе.

Захваљујући пројектним средствима, услуга је бесплатна, а циљ је да се пројекат „прими“ и да се допадне родитељима и деци, да постане трајни садржај у вртићу, уз проширење броја људи који ће се на овај начин бавити децом како би што више малишана могло да учествује у програму. Уз стицање музичких знања, овакве радионице генерално поспешују све способности и вештине код деце.

                    Са радионице „Музиком до знања“ у предшколској установи

Паралелно са овим пројектом, у оквиру „Музичког креативног центра“ реализују се и радионице у Удружењу родитеља деце ометене у развоју.

– Вратила сам се у Врњачку Бању као дипломирани музички педагог. Како за мене није било посла, а имала сам велику жељу да радим,  отишла сам у Удружење родитеља деце ометене у развоју и изнела им CV и идеју да покренем музичке радионице. Наравно, нагласила сам да немам искуства у раду са људима ометеним у развоју, већ само са децом из вртића и школског узраста, али да имам жељу да допринесем њиховој заједници. Убрзо смо покренули први пројекат „Нек свуд љубав сја“. Осмислила сам пар музичких нумера, организовала наступ при чему сам позвала колеге са факултета који су се радо одазвали и учествовали у догађају. Сам програм је надмашио сва наша очекивања па смо се, поучени тим искуством, пријавили се за такмичење у Кули и осмислили представу коју сам режирала, прича Магдалена  о свом првом професионалном ангажовању у Врњачкој Бањи.

Испоставило се да је од пријављених 30 удружења са територије целе Србије победило управо врњачко, док је Стева Миљковић добио награду за најбољег глумца.

– Било је то изузетно пријатно изненађење јер смо ушли прво у ужи избор од четири најбоље представе раме уз раме са неким институцијама из Београда, што је био најочитији доказ квалитета нашег рада и мени потврда да идем у добром правцу.

                       Музичка радионица у Удружењу родитеља деце ометене у развоју

Публика у Врњачкој Бањи била је у прилици да види представу и комплетан програм под називом „Нек свуд љубав сја“ 3. децембра поводом Дана инвалидитета, а реакције су биле најбоље могуће. На основу виђеног стигла је и подршка општинске управе која је олакшала процес реализације оснивања Удружења „Музички креативни центар“.

– Колико музика добро утиче на развој, очигледно је на постигнућима са људима из УРДОУР-а који су на почетку мог рада са њима много спорије обављали све што сам намеравала да постигнем. Спорије су памтили, учили неке музичке целине, а сада су већ увежбани и и даље напредују, каже Магдалена која у УРДОУР-у волонтира већ годину дана.

Магдалена Петровић Илић је током године волонтирања успела да реализује  четири пројекта у оквиру Удружења и намерава да и даље настави истим темпом. Овој предузимљивој и креативној младој жени идеје не мањкају па су у плану радионице певања и компоновања, на видику су бројни пројекти који ће обухватити и ону децу до које није стигао постојећи „Музиком до знања“.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ