2. УМЕТНИЧКА ЛИКОВНА КОЛОНИЈА У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ

Аутор:Даниел Цоковић

У организацији Културног центра из Врњачке Бање, 15. маја у „Вили АС“ отворена је „Уметничка ликовна колонија 2023“ која ће трајати до 21. маја. Надахнути боравком у Врњачкој Бањи и импровизованом, али уједно и предивном сликарском атељеу виле, деветоро уметника свој таленат пренеће на уметничко платно и направити дела која ће бити представљена на изложби у Замку културе крајем године.

Саша Миленковић, директор Културног центра, истакао је да полако колонија поприма традиционални карактер, и да ће се и у будућности организовати средином маја месеца.

– Тај период је најбољи зато што се тада буди природа, вегетација је у пуном налету, сматрамо да уметници тада имају највећу инспирацију да стварају своје нове слике које ће трајно остати у Врњачкој Бањи. Од тих уметничких дела сваке године ћемо направити по једну уметничку збирку која ће се чувати у Замку културе, рекао је Миленковић.

Милан Тодоровић Рубљов, академски сликар и сарадник на пројекту, рекао је да су домаћини лепо дочекали учеснике колоније и дозволили им апсолутну превласт у овом дивном простору сликарског атељеа.

– Иако је лоше време то не умањује атмосферу која влада и нашу идеју да окупимо ствараоце са разноликим и различитим поетикама, јер свако од њих је понео своје стваралачко сунце, а то ће се видети на сликама које ће бити изложене у Замку културе на крају године. Потрудили смо се да укључимо уметнике различитих генерација и из различитих крајева, а то су: Милан Пивнички и Алекса Пивнички из Новог Сада, Стојан Миланов из Београда, Сандра Минић из Рашке, Ђорђе Славковић из Крагујевца, Слава Радивојевић из Београда, Оливера Протић из Београда, Ирина Черњавски Сантрић из Београда, и Снежана Мандић из Новог Сада, пренео је Тодоровић.

Утисци учесника ликовне колоније

Ирина Черњавски Сантрић, академски сликар

– Утисци су феноменални, с обзиром да често идемо на ликовне симпозијуме, овде је све у потпуно најбољем могућем реду. Домаћини су дивни, амбијент у којем стварамо је не само галеријски него и изнад тога. Домаћини из Културног центра, заиста су се потрудили да се осећамо најпријатније, да доживимо све могуће лепоте Врњачке Бање. Свако од нас ствара своје поетике и сви се трудимо да дамо свој максимум.

Снежана Мандић, академски сликар

– Домаћин нам је створио све могуће услове да стварамо, и да се осећамо пријатно. Инспирисани смо Врњачком Бањом, а посебно архитектуром коју смо имали прилике да видимо у шетњи. Та архитектура је била инспирација за моју слику на којој желим да покажем богату архитектуру која израња из клавира, ту је музика, вино и винске чаше, а цела атмосфера је употпуњена колоритом и контрастом светло тамо и то је нешто што ће красити моју слику.

Оливера Протић, академски сликар

– Моји утисци су јако лепи, одавно нисам била тако добро дочекана, тако да Врњачка Бања са разлогом слови за „краљицу континенталног туризма“. За мене је ово јако пријатно искуство, и имам намеру да се враћам приватно.

Слава Радивојевић, академски сликар

– Импресивно је што се на овако лепом простору и прелепом амбијенту, једној тачки скупило доста садржаја, различитих аутора, са својим различитим причама и ликовним поетикама. А утолико је лепше што је овај ликовни скуп, скуп ствараоца у размени индивидуалних садржаја, како животних искустава тако и ликовних стваралаштва.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ