ЗНАЊЕМ ДО БЕЗБЕДНИЈЕ ДЕЦЕ У САОБРАЋАЈУ

Аутор:Весна Ђорђевић

Пета регионална смотра у оквиру пројекта „Пажљивко 2023“ за безбеднију децу у саобраћају организована је 17. маја у врњачком Биоскопу, а окупила је екипе из Чачка, Лучана, Ивањице, Ариље, Новог Пазара и Врњачке Бање, око 250 малишана из шест локалних самоуправа.

Пројекат спроводи Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије у сарадњи са локалним Саветима за безбедност саобраћаја.

– У смотри учествују деца предшколског узраста, првог и другог разреда, а циљ је да на занимљив и интерактиван начин обнове своја досадашња знања о безбедном учешћу у саобраћају и да науче нека нова правила о томе. Оно што је јако битно јесте да кроз овај пројекат деца подстичу вршњачку едукацију, да они који нешто мање знају, уче од бољих, како би сви заједно достигли праг знања који им омогућава да буду безбедни учесници у саобраћају, каже Томислав Петровић, испред Агенције за безбедност саобраћаја и наглашава да је јако важно да сваки ниво смотре подрже локалне самоуправе као што је то случај у Врњачкој Бањи.

Савет за безбедност саобраћаја Општине Врњачка Бања од 2011. сарађује са Агенцијом на реализацији свих пројеката, а посебно када је о Пажљивку реч.

– Годинама већ имамо одличну сарадњу, а конкретно овај програм је дао одличне резултате јер деца од малих ногу  усвајају знања која користе њиховој безбедности, истиче Драган Говедарица, председник Савета за безбедност саобраћаја Општине Врњачка Бања.

Ове године у пројекту учествује 71 локална самоуправа, односно око 71.000 деце. На трећем нивоу смотре за малишане су припремљени поклони, друштвене игре које асоцирају и везане су за тему саобраћаја, док су најбољи остварили пласман на републичку смотру – малишани из Ивањице у категорији „предшколци“, прваци из Лучана и ученици другог разреда из Врњачке Бање.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ