АКЦИЈА ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЊА КРВИ У ГИМНАЗИЈИ „СПАСИ ЖИВОТ, ДАЈ КРВ“

Аутор:Даниел Цоковић

Општински одбор Црвеног крста из Врњачке Бање је у сарадњи са средњом школом Гимназијом, 5. маја организовао трећу овогодишњу акцију добровољног давања крви. Акцију је спровела Служба за трансфузију крви из Крагујевца у просторијама школе.

Ђорђе Ђукић, секретар ОО Црвеног крста Врњачка Бања, упутио је захвалност руководству Гимназије и Угоститељско-туристичке школе на пруженој помоћи током спроведене акције, али и свим ученицима, грађанима и гостима Врњачке Бање који су се одазвали позиву и одлучили да донирају ову драгоцену течност.

– Још једна у низу акција добровољног давања крви у сарадњи Црвеног крста из Врњачке Бање и Службе за трансфузију крви из Крагујевца. Можемо видети велики  број младих који су се одазвали. Без обзира што ученици данас не иду у школу, препознали су тренутак и данас су дошли да добровољно дају крв. Поводом новонастале ситуације која нас је задесила крв је свакодневно потребна у великим количинама, а залихе којима располажемо су довољне само за један до два дана. Имајући у виду да је систем централизован, прикупљене јединице крви биће складиштене на Институту за трансфузију крви Крагујевац и одатле ће бити на располагању нашим суграђанима за лечење уколико дође до потребе, али по потреби се шаљу и у остале болнице широм Србије којима је крв преко потребна, као што је тренутно случај након трагедије која се десила, истакао је Ђукић.

Ненад Жиловић, доктор медицине рада Клиничког центра Крагујевац, истакао је да Служба за трансфузију крви и Црвени крст из Врњачке Бање традиционално имају веома добру сарадњу, и да је увек добар одазив грађана на акцијама које се сваког месеца организују како у Врњачкој Бањи тако и у околним местима.

– Акција коју организујемо у просторијама Гимназије, привукла је велики број матураната Гимназије и Угоститељско-туристичке школе, али и грађана који су се одазвали апелу и позиву. Потреба постоји за свим крвним групама, али највећи дефицит и потреба је за негативним крвним групама које су најређе. Критеријуми за давање крви су да особа буде пунолетна, да има између 18 и 65 година живота, да  буде здрава, може да користи одређене лекове, али постоје и одређени лекови који могу да буду разлог елиминације потенцијалног даваоца крви. Битно је да потенцијални даваоци нису у алкохолисаном стању, да се физички добро осећају, да су одморни и наспавани, рекао је доктор Ненад Жиловић.

По завршетку акције, од Ђорђа Ђукића, добили смо информације о току акције. Одзив давалаца је био добар, на акцију је дошло 49 потенцијалних давалаца крви, од којих је 35 задовољавало здравствене критеријуме. Од укупног броја особа које су дале крв 10 је женског пола, а 8 особа је крв дало први пут. Доминирали су млади, ученици средњих школа и студенти, али треба похвалити и сталне активисте који су редовни даваоци.

Наредна акција добровољног давања крви заказана је за 19. мај, и одржаће се на Факултету за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ