ДУХ СЕЛА СРБИЈЕ У МОСТАРУ

Аутор:Весна Ђорђевић

„Дух села Србије у Мостару “ назив је пројекта који је Угоститељско-туристичка школа из Врњачке Бање реализовала у граду на Неретви од 10. до 13. маја. Професорке Соња Бежановић, Јелена Чолић и Данијела Протић, са петоро ученика из одељења туристички техничар, кулинарски техничар, кувар и конобар, предвођени директорком Јеленом Чеперковић, промовисале су српско село усред Херцеговине.

– Цела активност подржана је у оквиру пројекта „Промовисање економске диверсификације у руралним подручјима југоисточне Европе, изградња капацитета ланаца вредности у пољопривреди и руралном туризму кроз промовисање могућности запошљавања“ који спроводи СВГ у партнерству са ГИЗ-ом, а реализована у сарадњи са Саобраћајно-машинском школом из Мостара, уводи нас у причу професорка енглеског, Соња Бежановић.

Циљ пројекта био је у промоцији руралног туризма и , конкретно, четири села из нашег краја на територији Босне и Херцеговине.

– У оквиру припремне фазе овог пројекта ми смо обишли четири сеоска домаћинства – Ранч Дебељак, Сеоски комплекс „Крстовград“, Кедар село на Гочу и Етно село „Ракезићи“ у Брезовици како бисмо сакупили довољно материјала за презентацију.  Изабрали смо групу деце која ће представљати школу, затим аутентичне сувенире који ће бити репрезент нашег краја и направити оно што ће на најбољи начин представљати Врњачку Бању, односно наше рурално подручје и гастрономску понуду којом желимо да привучемо што више гостију, објашњава ток припрема Данијела Протић, професорка математике.

Промоција је кренула са штандом постављеним на Тргу Мусала, потом је организована трибина, а онда и мини-велнес коктел на сеоски начин где су гости могли да „окусе“ традиционалне производе српског села, односно да уживају у гастрономској понуди врњачког краја.

– На Тргу Мусала  поставилисмо штанд са аутентичним сувенирима (производи из домаће радиности – мед, џем, слатко, чајеви, магнети) и промотивним материјалом, а потом анимирали пролазнике – представљали смо наша села, делили поклоне. Реакције су биле више него позитивне на нас у народним ношњама, на нашу причу и послужење, тако да је било право задовољство учествовати у овом пројекту, каже Јелена Пецић, туристичко-хотелијерски техничар III1.

Школе из Врњачке Бање и Мостара имају већ традиционално добру сарадњу, а реализација овог пројекта отворила је нове могућности за упознавање ученика. По речима, Саре Деспотовић,  туристичко-хотелијерског техничара одељења III1, ђаци из Мостара били су спремни да помогу да се пројекат реализује на прави начин, али и одлични домаћини који су гостима представили Мостар, овдашње обичаје, културу, знаменитости.

– У Мостару је након последњег рата остало јако мало Срба, тек несто више од две хиљаде. иако су некада били један од три већинска народа уз Хрвате и Муслимане. Реакције на српску ношњу на главном тргу у Мостару биле су срдачне и пријатне, сви пролазници желели су фотографију за успомену, а оне су прослеђене широм света, пријатељима и некадашњим комшијама, преноси своје утиске Марија Видић, кулинарски техничар II4.

У наставку програма, у Саобраћајно-машинској школи приказан је промо филм који су припремили ученици УТШ,  док је директорка школе из Врњачке Бање одржала предавање на тему „Бањски и сеоски туристички производи као нераскидиви тотални туристички производи“  и предочила предности руралног туризма.

У завршници програма, организован је коктел. Посластице из врњачког краја које су припремили ученици уз помоћ професора и домаће напитке из домаћинстава која су промовисана, послужили су ђаци у униформама Угоститељско-туристичке школе. Урош Тлачинац, конобар II5, сматра да је ово био велики изазов, али да су после свега, утисци сјајни.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ