РЕАЛИЗАЦИЈА ПРОЈЕКТА „СВИ СМО ЗА МЛАДЕ“

Аутор:Марина Ст. Јанковић

Низом радионица о планирању простора, здравственој превенцији и иновацијама у пословању у Гимназији Врњачка Бања, Угоститељско-туристичкој школи са домом ученика Врњачка Бања и Основној школи „Младост“ Врњци реализује се пројекат „Сви смо за младе“чији је носилац „Центар за децу и омладину Врњачка Бања“.

– Циљ пројекта „Сви смо за младе“ је да се допринесе унапређењу положаја младих са територије Општине Врњачка Бања кроз њихов лични и професионални развој и активно укључивање у живот локалне заједнице. Остварење циљева се реализовали смо кроз следеће активности: Истраживањем о стању и потребама младих у локалној самоуправи, средњим и основним школама дошли смо до података о разлозима пасивности младих и њиховим потребама за даљим развојем знања и вештина. Похађањем радионица о планирању простора, здравственој превенцији и иновацијама у пословању млади ће унапредити своја знања и вештине што ће им омогућити да лакше дођу до запослења и допринети друштвеном развоју локалне заједнице. Стицањем вештина за препознавање проблема и предлагањем решења млади ће имати могућности да учествују у изради општинских докумената и јавним расправама и тако директно да представљају своје интересе и утичу на доношење одлука и исхода по питањима  који се тичу младих.

Оваквим радом са младима допринећемо њиховом освешћивању и подизању личне и друштвене одговорности и покретању акција на корист локалне заједнице, сазнајемо од Валентине Крстић, председника Центра за децу и омладину.

Обуке су реализоване у Гимназији Врњачка Бања, Угоститељско-туристичкој школи са домом ученика Врњачка Бања и Основној школи „Младост“ Врњци.

Радионице у Гимназији одржане су са ученицима првог, другог и трећег разреда на тему „Вештине комуницирања и ненасилно решавање сукоба“ дана 15, 16. и 17. маја. Водитељи су биле социолог Татјана Радић Милутиновић и тренер за вршњачку едукацију и медијацију, Валентина Крстић.

Архитекта Маријана Штрбановић је за ученике првог разреда УТШ дана 16. маја одржала радионице на тему „Основни принципи планирања ентеријера, екстеријера, окружења и јавних простора“.

У оквиру часова предузетништва 18. маја реализоване су радионице са ученицима трећег разреда УТШ на тему „Иновације у пословању и израда бизнис планова“ под вођством мр економских наука Валентине Крстић.

Кардиолог др Вања Балшић 19. маја одржала је радионицу на тему „Фактори ризика за кардио васкуларне болести“ ученицима 7. разреда из ОШ „Младост“ Врњци.

Изузетно је значајно напоменути да су радионице биле интерактивне односно партиципативне, ученици су дискутовали на теме које су обрађиване, постављали питања за све нејасне појмове и процесе тако да су исходи били јако позитивни.

Носилац овог пројекта који ће трајати од априла до октобра 2023. године је „Центар за децу и омладину Врњачка Бања“, уз финансијску подршку Општине Врњачка Бања.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ