ФЕСТИВАЛ СРПСКОГ МАЧА

Аутор:Марина Ст. Јанковић

Удружење за очување старих заната и вештина „Бели Орлови“ у сарадњи са Туристичком организацијом Врњачка Бања организовало је 2. маја у Централном парку необично путовање у средњи век. Неколико шатора, од којих су неки копије правих, штандови са ручно рађеним предметима старих заната, људи и деца у средњовековним одорама… Ратници, средњовековни витезови у аутентичној опреми одмерили су снагу у кратким борбама и привукли велику пажњу.

– Ми смо удружење које се бави очувањем старих заната и вештина и то презентујемо кроз манифестације. Ми сада представљамо средњовековни живот кроз реконструкцију плеса, старих заната, борби, интерактивних радионица у којима сви посетиоци могу да учествују, са великом жељом да представимо историјско наслеђе овог краја. Посебно презентујемо ковачко наслеђе, средњовековни српски мач који је рођен управо у околини Врњачке Бање, у манастиру Каленић. Иначе, овај српски мач изазива све већу медијску пажњу на светском нивоу. Овај фестивал се зове „Фестивал српског мача“. Жеља нам је да све више осветљавамо тај сегмент наше историје. Наравно, Врњачка Бања је врхунски туристички центар и у сарадњи са јако професионалном Туристичком организацијом Врњачке Бање можемо направити огромну видљивост наших активности, рекао нам је Бојан Тасић, председник Удружења за очување старих заната и вештина „Бели Орлови“ из Београда основаног 2010. године.

Према Бојановим речима, неговање старих врлина подразумева и поштовање култа породице, међусобно поштовање и уважавање тако да Удружење делује као једна огромна породица. Све је почело од идеје неколико заљубљеника у историју, а данас ово удружење око свог циља окупља око четири стотине оних којима је жеља да оживе дух и традицију средњег века. Многи чланови Удружења професионално се баве изучавањем историје и археологије, тако да је настала и замисао да се широј јавности приказују вишеструки аспекти средњовековног живота, обичаја, плесова, заната, кулинарства, начина ратовања и борби, лова и стреличарства, али и уметничке стране, као што су фрескосликарство, мозаик и калиграфија.

Публика је са великим интересовањем пратила дешавања у необичном кампу. Аутентичне одоре вишег и нижег сталежа, историјски прецизни оклопи и оружја, као и украси и накит за даме и господу верно су приказали период у коме је средњовековна Србија била у својој највећој снази, у периоду од средине XII до друге половине XV века. Посебно је била атрактивна борба витезова. Бохурт или бухурт је модеран спорт који је један вид мешовите борилачке вештине у ком учесници, опремљени репликама средњовековних оклопа, користе затупљене мачеве.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ