ИЗЛОЖБА ПОВОДОМ 100 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА „БОРБЕ“

Аутор:Марина Ст. Јанковић

У Замку културе 9. маја отворена је изложба „Век борбеаутора Милице Драшковић. Кроз новинске чланке и фотографије на аутентичан начин осликава се 100 година наше историје.

Поставка садржи више од 200 фотографија из „Борбине“ фото-документације. За лист су писали великани литерарног рада – од Иве Андрића, Добрице Ћосића, до Милоша Црњанског и Слободана Селенића. Прва послератна „Борба“ која је одштампана 15. Новембра 1944, свој пут пронашла је и до Сремског фронта да би подизала морал партизанима. Кућа „Борба“ изнедрила је и многе листове – „Вечерње новости“, „Кекец“, „Спорт“, „Нада“. Атеље 212 и Радио Студио Б настали су управо у овој кући, а „Борбине“ награде за архитектуру и књижевност биле су најпрестижније.

Шетња кроз изложбу „Век борбе“ не представља само пролажење поред фотографија и целина већ пролазак кроз временски тунел, на чијим зидовима се налазе успомене једног времена.

Часопис ,,Борба“ је једини часопис у Србији који је у потпуности посвећен култури. Пет добро познатих црвених слова шаљу јасну поруку, да култура треба да буде доступна свима. Часопис се дистрибуира сваког месеца многим културним институцијама, попут музеја, позоришта библиотека и културних центара широм Србије.

– Однос према прошлости диктира и наше место у будућности. Култура сећања подразумева одређени емотивни набој без обзира да ли је то чега се сећамо пријатно или је непријатно. Понекад ту временску телепортацију уради само једна пожутела фотографија, понекад, као сада бројна представљена нам сведочанства из, хвала Богу, сачуване „Борбине“ архиве од првог листа „Борбе“ издатог 1922. године до краја прошле године, рекла је Јелена Боровић Димић, управница Замка културе.

– Ми смо већ успоставили један пријатељски однос. Захваљујући добронамерности директора и заиста једном правом руководиоцу овог часописа успели смо да успоставимо сарадњу која се полако продубљује и проширује. Ми знамо да „Борба“ пише о култури на један прави начин и промовише Србију и оно што је у Србији вредно. Данас смо почаствовани што ћемо имати прилику да представимо ову изложбу нашим суграђанима и гостима, поздравио је присутне Бобан Ђуровић, председник врњачке Општине.

Директор „Борбе“ Андрија Јоргић, похвалио је сарадњу са Врњачком Бањом.

– Иако имамо одличну сарадњу са многим центрима, општинама, градовима, сарадња са Врњачком Бањом нам је некако посебна. Ми смо покушали да са овом изложбом подсетимо само на део онога што је „Борба“ у својој историји, у свом веку постојања покренула. Поносан сам на ове младе снаге које данас пишу за „Борбу“. Наш избор и наша мисија је да нашу децу едукујемо у том правцу, да их мотивишемо и да им покажемо праве вредности, да је Србија пре свега пребогата културним, традиционалним догађајима… Поносан сам на ону прву „Борбу“ из 1922. године, поносан сам на оних 19 бројева одштампаних у Ужичкој републици и на бројеве након ослобођења Београда, истакао је Јоргић.

– У стварању ове изложбе поред огромног задовољства осетила сам и велики терет – да свима пренесем величину ове куће на прави начин. Није лако пренети сто година изузетног рада и свега што је из њега проистекло. За дочаравање историје не постоји бољи начин од овог визуелног, јер сам поглед на фотографије довољан је да се поново доживи али и оживи дух времена – времена БОРБЕ, речи су ауторке изложбе Милице Драшковић.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ