МИНИСТАР АЛЕКСАНДАР МАРТИНОВИЋ СВЕЧАНО ОТВОРИО ЈЕДИНСТВЕНО УПРАВНО МЕСТО

Аутор:Марина Ст. Јанковић

Министар државне управе и локалне самоуправе, Александар  Мартиновић, 10. маја, свечано је отворио Јединствено управно место у згради Општине Врњачка Бања, по његовим речима једно од најлепших у Србији. Јединствено управно место омогућиће грађанима да брже и лакше обаве разне административне послове у јавној управи и ефикасније остварују своја права.

Министар је изразио задовољство што је у Врњачкој Бањи и захвалио се Бобану Ђуровићу, председнику Општине на добродошлици. На састанку, одржаном непосредно пре отварања, Ђуровић га је информисао о општинским пројектима који су у току и упознао га је са одређеним проблемима који постоје у Општини В. Бања, које ће заједнички решавати са државног и општинског нивоа.

– Врњачка Бања је, заиста, у последњих неколико година једна од општина у Србији која је највише напредовала и као што је рекао и председник Републике Александар Вучић, Врњачка Бања данас лепше изгледа него многе европске бање. И држава и локална самоуправа и поједине приватне компаније су у Врњачку Бању уложиле много средстава. Председник је рекао да је држава уложила преко 150 милиона евра и ако рачунамо и око 250 милиона евра које су сигурно уложили приватници, то су огромна средства за једну релативно малу локалну самоуправу. Оно што је јако важно, то је да се из године у годину види напредак у Општини Врњачка Бања и заиста, ово је једно предивно место које има огроман туристички потенцијал. Држава ће свакако и у наредном периоду гледати на сваки могући начин да помогне Општини Врњачка Бања и сличним општинама. Колико је Општина Врњачка Бања успешна говори и чињеница да је две године заредом Министарство државне управе и локалне самоуправе, 2021. и 2022. године Општину Врњачка Бања прогласило за једну од најуспешнијих општина у Србији и доделило годишње награде. То, између осталог, говори о огромној енергији коју овде људи који воде локалну самоуправу улажу у развој свог места за неколико година, а знам са којим проблемима су се Бобан Ђуровић и његови сарадници суочавали када су преузели власт 2012. године, дакле огромна дуговања, многи пројекти незавршени. Врњачка Бања 2012. и Врњачка Бања 2023. године једноставно, то су два потпуно различита места. Онај ко је био у Врњачкој Бањи 2012. и после тога није долазио и ко би дошао сад, сумњам да би помислио да се налази у истој општини. То говори о великом ентузијазму, великој енергији, великом труду који су уложили председник Општине и његови сарадници, али то истовремено говори и о томе колико је држава од 2012. године водила рачуна о развоју Врњачке Бање и оно што посебно желим да нагласим, то је да је Врњачка Бања један добар пример локалне самоуправе, где се види синергија, односно заједнички рад државе, председника Републике, Владе, ресорних министарстава са Општином. Мислим да многе друге општине у Србији и те како могу да се угледају на Општину Врњачка Бања по много чему, између осталог и по тој доброј сарадњи коју једна јединица локалне самоуправе, која је релативно мала, има са највишим државним органима.

Ми смо данас овде да бисмо отворили оно што се по Закону о општем управном поступку зове Јединствено управно место. Ради се о једном сјајном пројекту који омогућава грађанима да практично, доласком на једно место остваре читав низ својих права. Нема више оног шетања од шалтера до шалтера, нема више оне чувене наше фразе „фали ти још један папир“. Све је електронски повезано. Грађанин више не мора да доноси различита уверења, исправе и документа ако о томе води евиденцију надлежни државни орган, односно орган јединице локалне самоуправе, тако да смо увођењем Јединственог управног места у наш административни систем у многоме олакшали остваривање права грађана, али и привредних субјеката. То посебно наглашавам овде у Врњачкој Бањи која се из дана у дан све више гради и процес издавања грађевинских дозвола, захваљујући Јединственом управном месту иде много брже него раније када се све решавало путем папира и оловке. На крају крајева, Врњачка Бања је пре неколико година ушла у историју Србије када смо били на почетку процеса дигитализације, Врњачка Бања је прва општина у Србији која је издала електронску грађевинску дозволу и то говори о томе колико су људи који воде локалну самоуправу препознали значај дигитализације.

Ово је иначе, ако се не варам тридесет осмо Јединствено управно место које смо отворили у Републици Србији. За ово конкретно Јединствено управно место у Врњачкој Бањи Министарство је издојило 4.200.000 динара. Планирамо да у току 2023. године отворимо још 17 јединствених управних места, што значи да бисмо до краја године имали једну трећину локалних самоуправа у Републици Србији које имају јединствено управно место и то је један доказ више колико Србија крупним корацима напредује у процесу дигитализације своје јавне управе која је пре свега конципирана да буде један сервис грађанима и сервис привреди и ево, показало се на примеру Врњачке Бање колико је тај процес дигитализације важан. Многи су сумњали када смо у то кренули, тамо негде 2016, 2017.  године, али, показало се да с једне стране јединица локалне самоуправе, с друге стране државни органи, с треће стране грађани и привредни субјекти и те како су ушли у тај процес дигитализације, прихватили га и данас имамо, према нашим подацима из Министарства државне управе и локалне самоуправе један и по милион тзв. е-грађана, који су регистровани на порталу е-управа и који преко портала остварују читав низ права у различитим областима друштвеног живота. Посебно ми је драго што овде видим и јединицу Републичког геодетског завода, односно Службу за катастар непокретности и ово Јединствено управно место је пример како на једном месту заједно раде државни органи и органи јединица локалне самоуправе. Желим да се захвалим људима који раде у јединственом управном месту на посвећености свом послу, на великој енергији коју улажу, на љубазности коју показују према грађанима. Желим да се захвалим председнику Општине, начелнику Општинске управе и свим људима који су заједно са нама који водимо Министарство државне управе и локалне самоуправе омогућили да Врњачка Бања добије једно импозантно, једно од најлепших, ако не и најлепше Јединствено управно место у Србији, изјавио је министар Мартиновић.

– Ово је за нас једна веома битна посета, пре свега што је ресорно Министарство везано за рад локалне самоуправе, Имали смо прилику да угостимо министра који има богато политичко искуство, али искуство у раду како са странкама, како са политичким партијама, тако и са локалним самоуправама, што даје један велики допринос у разумевању проблематике и систематским решењима тамо где они постоје, не само за локалну самоуправу, иако је данас тема била Врњачка Бања, већ за све локалне самоуправе на нивоу Србије. Добили смо прилику да изнесемо пре свега оно што је Општина Врњачка Бања донела заједно са ресорним министарствима уз подршку председника Александра Вучића, шта се радило у Врњачкој Бањи са циљем да се подигне туристички потенцијал Србије, не само локалне самоуправе. С обзиром да је постојбина туризма у Врњачкој Бањи и неким другим туристичким местима у Србији и по мом мишљењу и дугогодишњем стажу на овом месту, једна од првих станица где вас упознају странци, а наш циљ јесте да Србију представимо Европи и свету на један другачији начин од оног стереотипа како нас они доживљавају претходних неколико година и неколико десетина година због свих актуелних геополитичких дешавања. Сваки сусрет иностраног госта са туристичким местом, гостопримљивост, уређеност, чистоћа, лепота места даје једну другачију слику и један другачији изглед Србије који се носи и даље се публикује као таква Србија. С те стране сматрам да туристичка места морају да имају један већи квалитет уређења, један бољи квалитет понуде, једну уређенију инфраструктуру, јер то је на неки начин у туристичком смислу лице и наличје Србије.

С друге стране, имали смо прилику, што је такође добра политика Министарства и министра Мартиновића, да изнесемо кључне проблеме и пројекте које би требало да урадимo ради даљег развоја Врњачке Бање и ми смо изнели три кључна проблема о којима ће ресорно Министарство са одређеним министарствима, па чак и до нивоа председнице Владе и до нивоа председника разговарати са циљем да Врњачка Бања поспеши свој рад и да створи услове за даљи развој и одрживе системе. Одрживи системи су најбитнији. Лако дођете до врха, али треба да опстанете на том врху и мислим да је господин Мартиновић то на једном високом нивоу разумео, и да ћемо имати ту пуну подршку. Сама подршка је награда за досадашњи рад локалне самоуправе, упошљеника Општинске управе којима се ја овом приликом захваљујем јер су они својим ажурностима и актима допринели да први издамо електронску дозволу, да међу прве четири општине уведемо електронску управу, да први региструјемо Аутобуску станицу и много тих неких других иновација које су у систему државне управе и локалне самоуправе да се спроведе кроз нашу општину и тиме омогући грађанима лакше извршење својих административних поступака и стварање бољих услова за живот. Један од таквих пројеката и награда за такав рад је подршка Министарства за формирање Јединственог управног места, што је генерално одлична стратегија на нивоу државе. Добили смо финансијску подршку, добили смо и сву другу подршку која је могућа да отворимо Јединствено управно место, да са њиме изађемо пред грађане који више неће морати да иду ходницима зграде Општинске управе, да иду уз степенице, да одлазе из канцеларије до канцеларије и да у неком тренутку изгубе вољу за то због чега су дошли, већ да на једном месту имају могућност да свој административни поступак у потпуности спроведу и чак да добију потпуну логистику и на неки начин правну административну помоћ да могу да реше врло брзо тако што ће у простору испред Јединственог управног места моћи да сачекају службеника који ће сићи из своје канцеларије и дати пуну логистику како би се административни поступак завршио. Драго ми је да у корак са развојем читаве Општине у сваком смислу иновацијама које су присутне и у овом домену дајемо допринос јер заправо стандард општине се огледа у оваквим стварима. Верујем да је министар Мартиновић препознао вољу, а моја обавеза као председника је да се захвалим и Министарству, њему лично, Влади Републике Србије, председнику Републике Србије, на комплетној подршци развоју једног туристичког места, Врњачке Бање, која полако постаје регионални туристички центар. Уз изградњу ауто-пута Моравски коридор имаћемо једну позицију као незаобилазна станица за десетине, стотине милиона оних који ће ићи из правца Средње Европе, Западне Европе, Северне Европе пут југа, проћи кроз Врњачку Бању и надам се да ће они бити у неком тренутку гости нашег места, рекао је председник Ђуровић након отварања Јединственог управног места.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ