ДАНИ ИНДИЈЕ У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ

Аутор:Весна Ђорђевић

Манифестација „Дани Индије у Врњачкој Бањи“ донела је 12 садржаја надахнутих „земљом чуда“ на пет локација – изложбе фотографија, пројекције филмова, књижевне вечери и предавања, промоције и креативне радионице у Замку културе и Биоскопу, Народној библиотеци „Др Душан Радић“, Гимназији и Предшколској установи „Радост“. Дводневни програм је 11. и 12. маја организовало Удружење „Maya media“ уз подршку Културног центра и под покровитељством Општине Врњачка Бања.

Присутне на отварању манифестације у Замку културе поздравио је први човек врњачке Општине уз напомену да је прошлогодишња посета амбасадора Републике Индије, Њ.Е. Саџива Колија, Врњачкој Бањи иницирала развијање сарадње између Индије и Општине Врњачка Бања кроз афирмацију културног стваралаштва и у другим друштвено-економским сегментима, те да је одатле проистекао и овај програм који има за циљ приближавање културе и традиције  „земље – колевке цивилизације“ нашим грађанима.

-Иако далека, са Индијом нас повезују изузетно добре пријатељске везе. Занимљива је чињеница да је Индија постојбина шаха, а управо је Врњачка Бања на недавно одржаном Европском шаховском првенству проглашена за европску престоницу шаха, рекао је Бобан Ђуровић и изразио наду да ће у наредном периоду бити више оваквих и сличних садржаја.

О Индији, колевки цивилизације, земљи контраста, препуној мистерија и занимљивости, егзотичној и јединственој, земљи која никога не оставља равнодушним, говорио је први секретар у Амбасади Републике Индије, Сандип Кумар, који је захвалио домаћинима и организаторима на програму који има циљ да продуби односе у области културе две земље.

Програм и учеснике у име Удружења „Maya media“ основаног са циљем подстицања јачања међусобног промовисања богатства двеју култура, гастрономских, етничких, језичких и верских разноликости, афирмације и развоја пријатељства и сарадње две земље и њихових народа, представио је председник, Љубомир Радивоје.

Публика у Замку културе уживала је у индијском традиционалном плесу, представљању  Школе „Одесса плес“ из Београда и наступу специјалне гошће из Индије, Мани Тата. у документарном видеу Каролине Госвами „Индија се враћа“ и изложби фотографија „Моја Индија, мој пут срца“ ауторке Монике Маширевић која је индолог, путописац и номад XXI  века.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ