ПОСТАВЉЕНА „СКУЛПТУРА 75“ ПЕТРА ХАЏИ БОШКОВА

Аутор:Марина Ст. Јанковић

Парковски простор Врњачке Бање оплемењују скулптуре које су значајна остварења из друге половине 20. века. На иницијативу председника Општине Врњачка Бања Бобана Ђуровића, Културни центар Врњачка Бања спровео је рестаурацију и постављање скулптуре Петра Хаџи Бошкова која носи назив „Скулптура 75“ као део Скулптурског фонда врњачког Парка.

– Постављање скулптуре је део активности на  уређењу простора у Парку. Идеја о враћању ове скулптуре на зелену површину уједињује простор поред Јапанског врта и Глумачког парка – Парка сећања.

Скулптуру је у оригинално стање вратила Уметничко клесарска радионица „Наследник“ из Аранђеловца. Спроведено је чишћење површина скулптуре од атмосферских утицаја због дугог стајања на зеленој површини, као и трагови графита и натписа. Након израде стопе уз праћење постојећих линија форме скулптуре постављена је у врњачком Парку, рекла нам је Анђелија Бранковић, МА конзерватор и рестауратор.

Петар Хаџи Бошков (1928-2015) био је македонски вајар. Дипломирао 1953. на Академији ликовних уметности у Љубљани. Крајем 1950-их позван да студира на Краљевском колеџу уметности у Лондону. Хенри Мур отворио је 1960. Петрову самосталну изложбу у Лондону. Био је члан Македонске академије наука и уметности. Народна галерија Македоније у Скопљу била је 2010. године домаћин импресивне изложбе са више од 150 Петрових скулптура, од којих многе нису биле виђене у јавности.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ