СЈАЈНИ РЕЗУЛТАТИ ВРЊАЧКИХ ЂАКА НА МЕЂУНАРОДНОМ ГАСТРО КУПУ

Аутор:Весна Ђорђевић

Седам медаља (две златне, три сребрне и две бронзане) освојило је петоро ученика Угоститељско-туристичке школе из Врњачке Бање на Међународном гастро купу и такмичењу из области куварства и угоститељства чији је домаћин била Будва од 26 до 30. априла. За врњачку школу ово је само једно у низу такмичења, али је успех утолико већи уколико се зна да Манифестација традиционално окупља велики број учесника из земаља региона (Словеније, Хрватске, Македоније, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Србије), да је усклађена са правилима Светске кулинарске асоцијације (WACS) и да је судио интернационални жири.

– Наши ученици такмичили су се раме уз раме са студентима и сениорима, судиле су им WACS-ове судије по светским стандардима, а успели су да све одраде на најбољи могући начин и остваре сјајан резултат. Петоро наших ђака, три кулинарска техничара и два посластичара, наступило је у више дисциплина, у припремању пилетине, рибе, тестенине, артистике, а велики успех који су постигли представља тимски рад. У том тимском раду ни једна карика не сме да закаже и очигледно и није заказала, с обзиром да су резултати овако добри, каже Биљана Кљајић, наставник куварства.

Стефан Нагулић, кулинарски техничар III7, освојио је златну медаљу у карвингу у изузетно великој међународној конкуренцији, а пресудни су (по његовим речима) идеја и вештина. Карвингом се бави од друге године, а помоћ је имао од наставника и другара који су се већ раније определили за ову дисциплину. Каже да увек има нешто ново да се научи, а усавршаваће се на Факултету гастрономије у Београду. Иначе, жеља му је да једног дана буде професор куварства.

– Мој задатак на такмичењу био је припрема рибе у маринади од поврћа и у другој дисциплини припрема пуњене тестенине, за шта сам освојио сребрну и бронзану медаљу. Ово је сјајно искуство јер смо се надметали са 120 других кувара и при том доста тога и научили од конкуренције, преноси нам своје утиске Стефан Раковић, који је изузетно задовољан занимањем које је одабрао и које воли од малих ногу, јер сматра да има пред собом доста опција и по питању налажења посла, али и што се даљег школовања тиче с обзиром да себе види као менаџера у кухињи.

Још један сјајан млади човек из одељења кулинарски техничар, Стефан Бошковић, окитио се са два сребрна одличја у Будви – за припрему пуњене пилетине и за таљателе и сматра да то што су вредновани са студентима стручних факултета и сениорима представља најбољи комплимент њиховом знању и умењу. До злата му је недостајао само по један поен, али, како је и њему и другарима из одељења ово прво такмичење, мишљења је да могу бити поносни на свој учинак, а исти став има и комплетно руководство школе.

                                   Стефан Раковић са судијама

– Колико куварство може да буде лепо и занимљиво  показали су нам наставници током школовања. Толико су били убедљиви да себе целог видим у овом послу и планирам да почнем са радом одмах по преузимању дипломе у чему ће ми помоћи огромно интересовање послодаваца, мудро образлаже Стефан Бошковић.

Наставници наглашавају да је у одабиру ученика за такмичења битно да су добри практичари, али и да су редовни у школи, да имају довре оцене из стручних предмета, те да, када се то споји, обука за такмичење може да крене.

– Припреме за такмичења крећу сваког 1. септембра јер све што раде у школи раде максимално исправно попут правих професионалаца од тренутка када упишу школу као да ће сутра поћи на такмичење. Иначе, за одређено такмичење припреме трају само десетак дана колико је потребно да добију и усвоје одређена правила такмичења. Децу не оптерећујемо превише медаљама јер желимо да ураде оно што ми радимо свакодневно у кабинетима у школи, само да демонстрирају пред публиком и жиријем. Презадовољни смо њиховим наступом у Будви, а медаље су само круна тог рада, констатује Милош Чолић, наставник куварства.

Јако мотивисане за наступ у Будви биле су и ученице III7 одељења посластичар које су на припрему долазиле и током Ускршњег распуста јер су иначе имале кратак рок за вежбе.

– Обе ученице учествовале су у дисциплини „Припрема ресторанског дезерта“, Марта Бабић освојила је златну медаљу, а Анђела Крстић бронзану. Утисци су одлични, одушевљење је велико јер њима то пуно значи, поготово јер им отвара могућност уписа на више школе и факултете без пријемног, рекла нам је Драгана Младеновић, наставник посластичарства.

– Спремала сам воћни колач са јагодама и малинама, а на жири је најјачи утисак оставила чоколада коју сам изливала, иако је вреднован и начин рада, хигијена, држање. Било је и тензије и треме али су утисци најбољи могући јер сам презадовољна успехом, спријатељиле смо са другим такмичарима, а и оно најважније – имам директан пролаз на Вишу хотелијерску у Београду, рекла нам је са широким сјајним осмехом Марта.

Њене импресије дели и другарица Анђела Крстић која напомиње да ће заједно и на вишу школу, али и наглашава да после свега са нестрпљењем изчекује следећу годину и нека нова надметања.

– Такмичење само по себи представља велику одговорност за ученике, али и добру наставну активност која ученицима помаже да изграде самоконтролу и дисциплину. Такође, свако такмичење, па и ово, добра је мотивација за ученике да остваре постављени циљ и да дођу до резултата, да остваре личне жеље и буду добра афирмација школе, закључује Биљана Кљајић из напомену да је УТШ својеврсни прозор у свет, квалитетан темељ за даље усавршавање и напредовање или за свет рада.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ