„СУДИЈСКИ ДАНИ – 2023“

Аутор:Марина Ст. Јанковић

Годишње саветовање судија Републике Србије, „Судијски дани – 2023“, у организацији Врховног суда, одржано је  од 25. до 27. маја у Конгресном центру Хотела „Цептер“.

Председница Врховног суда Јасмина Васовић отворила је саветовање минутом ћутања, како би окупљени одали почаст страдалима у два масакра, која су се недавно догодила у Србији. Васовић је позвала судије да што успешније промовишу високе стандарде судијског понашања и придржавају их се у циљу одржавања и јачања поверења јавности у независност судија и судова.

– Не заборавите да сте као лица стално изложена суду јавности, слободно и својевољно прихватили лична ограничења која вам је наметнула судијска функција, поручила је председница Врховног суда, говорећи о непристрасности судија и подсетила на речи чувеног професора Слободана Перовића који је рекао да пре него што говоримо о владавини права, неопходно је да изградимо владавину културе, мира и опстанка.

На свечаном отварању Саветовања говорили су помоћник министра правде Бранислав Стојановић, председница Уставног суда Снежана Марковић, шеф мисије Савета Европе у Београду Тобиас Флесенкемпер, заменица шефа Мисије ОЕБС-а у Србији Сара Гроен, шеф Политичке секције Делегације ЕУ у Србији Дирк Лоренц и судија Европског суда за људска права Габријела Кучко Штадлмајер.

Поред судија из Србије, на Саветовању судија, учесници су били и судије Европског суда за људска права као и судије из Суда БиХ, Врховног суда Федерације БиХ, Врховног суда Републике Српске, Врховног суда Црне Горе и Врховног суда Републике Словеније.

Организацију Саветовања су помогли пројекат „Подршка реформи правосуђа“ који финансира Европска унија, а спроводи Савет Европе и Мисија ОЕБС-а у Србији.

Незаконити докази – законски оквир и судска пракса, Одређивање накнаде за експроприсану непокретност од стране суда, за коју решењем о експропријацији није утврђена врста експроприсаног земљишта, Право лица које није учествовало у управном поступку на подношење тужбе у управном спору, „Етика са посебним освртом на понашање у коришћењу друштвених мрежа“, Кривично дело прогањања, примена и дилеме, Грађанскоправна одговорност због објављивања на друштвеним мрежама, теме су овогодишњег Саветовања судија.

Фото: Жељко Стефановић

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ