ВРЊАЧКИ ОСНОВЦИ НА ФЕСТИВАЛУ НАУКЕ У БЕОГРАДУ

Аутор:Марина Ст. Јанковић

Највећи регионални Фестивал науке 2023, одржан је у Београду од 17. до 19. маја са јасном сврхом – да представи, објасни и промовише науку на начин подједнако близак и јасан свима, без обзира на године и образовање. Циљ Фестивала науке је да афирмише познате и промовише неафирмисане научнике са домаћих и страних простора, али и да подстиче интересовање за науку врло једноставном демонстрацијом чињенице колико је она сама по себи интересантна, инспиративна и надасве забавна.

Ученици основних школа са територије врњачке Општине били су у прилици да 18. маја завире у чудесни свет науке и уживају у експериментима. Како сазнајемо, исказали су своју креативност и радозналост кроз радионице о свемиру и планетама, сазнали су како је бити археолог, изучавали су светлосне појаве, бавили се екологијом и рециклажом, слагали коцкице, гледали под микроскопе и учествовали у извођењу правих научних експеримената.

Захваљујући локалној самоуправи педесетак основаца, од петог до осмог разреда, који су постигли запажене резултате на такмичењима и 12 наставника посетили су Фестивал науке.

– Деца су била изузетно заинтересована. Обишли су штандове посвећене различитим научним областима. Посматрали су извођење експеримената, учествовали су у многим радионицама, добили су одговоре на велики број питања и већ се интересују да посете Фестивал и наредне године. Имам утисак да ће овај Фестивал утицати на опредељење наших ученика за будуће занимање. Сви носимо изузетно лепе утиске. У сваком случају, лепо су награђени за свој рад и постигнућа, каже нам Милица Манојловић, наставница Биологије у ОШ „П. борци“.

Анђелија Јовановић, ученица 5/2 ОШ „П. борци“ освојила је прво место на школском такмичењу из предмета Техника и технологија.

– Фестивал науке „Ново доба“ био је неочекивано фантастичан. Сви смо били одушевљени јер смо имали прилику да видимо нешто ново, да научимо нешто. Ја сам посебно одушевљена са Планетаријумом. Дивни људи на штандовима имали су стрпљење за сва наша питања. Увек ће ми остати у лепом сећању, рекла нам је Анђелија.

– Са задовољством смо обишли све штандове и учествовали смо у свим доступним експериментима. Посебан утисак на мене је оставило гледање минерала кроз микроскоп. Чудесно, увеличани минерали преливали су се у најлепше дугине боје и невероватне структуре, каже Марија Милетић, ученица 8/1 ОШ „П. борци“ која је освојила треће место на Републичком такмичењу из Енглеског, учесница Републичког такмичења из Хемије која је освојила и треће место на Окружном такмичењу из Српског језика.

– Иницијатива за одлазак на Фестивал потекла је од Општинског већа и локалне самоуправе. Надам се да ћемо и наредних година на овакав начин наградити вредне ученике. Овај Фестивал за наше ђаке је мотивација за учење и учешће на разним такмичењима, рекла нам је Снежана Влајковић, директорка ОШ „П. борци“ уз констатацију да су и наставници уживали у садржајима Фестивала науке.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ