„МАЛАЦ ГЕНИЈАЛАЦ“ – ШКОЛА МЕНТАЛНЕ АРИТМЕТИКЕ У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ

Аутор:Даниел Цоковић

Школа „Малац Генијалац“ у Врњачкој Бањи постоји од 2017. године и до сада је кроз програме менталне аритметике прошло преко 250 деце узраста од 4 до 12 година. Онај ко није имао прилику да се сусретне са абакусом и начином на који деца кроз игру развијају своје вештине памћења, логичког мишљења, концентрације, могао би да помисли да у школицама попут ове деца седе и уче. Малац Генијалац је све само не то. Деца се играју, размењују искуства, исказују своју индивидуалност, подстичу се и развијају и као појединци и као тимски играчи.

Како је „Малац Генијалац“ настао, шта је то абакус и како изгледају часови у школи менталне аритметике, открио нам је Милош Николенџић, власник и један од предавача.

Милоше, шта је то ментална аритметика? Зашто би деца требало да је практикују?

– Ментална аритметика је модеран програм едукације деце у раном животном узрасту, којим се оптимално поспешује њихов интелектуални развој. Заснива се на употреби јапанског абакуса – соробана, чијом визуелизацијом се постиже изванредно брзо рачунање као технике за развој важних когнитивних вештина и способности. Програм је намењен деци раног узраста, обзиром да је активност дечијег мозга у том периоду најдинамичнија. Научна истраживања су потврдила да је ментална аритметика одличан тренинг за мозак, те је отуда препорука да деца прођу овај програм како би што успешније искористила своје интелектуалне потенцијале. “Малац Генијалац” представља школу интелектуалних вештина, која поред базичног програма менталне аритметике за децу од 5 до 12 година реализује и додатне програме као што су: Нумикон за децу од 3 године и најновији програм Малац Свезналац за децу од 4 до 6 година.

НУМИКОН је нумерички дидактички систем којим се развијају математичке способности код деце најранијег узраста. Развили су га стручњаци са Универзитета у Оксфорду, а 2015. године је проглашен за најбољи светски едукативни математички метод (Education Resources Awards – ERA). Нумикон покрива целокупну област бројева, основних рачунских операција и различитих математичких образаца. Популаран је широм света, захваљујући концепту у коме се процес учења и разумевања математичких појмова одвија кроз додир, слике и игру. Њиме се деци на лак и забаван начин објашњава појам броја и основне рачунске операције, нуде велике могућности за игру, развијају математичко и логичко размишљање.

МАЛАЦ СВЕЗНАЛАЦ је најновији програм који има за циљ да подстакне радозналост, креативност и интелектуални развој најмлађе деце. Пажљиво одабраним темама дете се подстиче да посматрањем, опажањем и памћењем задовољава своја интересовања и усваја нове појмове. Предмет дечијег интересовања су природне појаве и свет који га окружује. Такође интелектуални развој је немогућ без развоја математичких и језичких способности. Зато се управо тим важним темама бавимо у програму Малац Свезналац. Знања која деца непосредно усвајају током овог програма су: Развој математичких вештина, Упознавање средине и света око нас, Слова и развој говора.

      Милош Николенџић и „Малци Генијалци“

Како одговарате на аргументе да децу пре школе не треба “мучити” и терати да уче? Да ли је за децу учење стварно мучење, или ми одрасли то само тако посматрамо?

Класичан приступ настави, у којој предавач има улогу да репродукује стечено знање развио је ову погрешну тезу. Учење ће заиста представљати мучење када се не прилагоди узрасту и индивидуалним потребама ученика. Међутим, када се оно учини забавним и прилагоди узрасту, постаје једна опуштајућа, креативна активност коју ученици радо прихватају.

Постоје различите технике које поспешују процес учења, тако је, примера ради, пожељно радити уз класичну музику, јер се на тај начин синхронизују мождане хемисфере. Настава у нашој школи се обавља у пријатној емотивној атмосфери, а сам процес учења је налик игри. Чак и сам рад на абакусу – рачунање померањем куглица, деца перципирају као забавну игру куглицама. У школи постоји просторија за релаксацију, јер важан део сваког учења представља одмор. Једном речју настава је тако организована да деца уче на забаван начин, играјући се.

Оно о чему веома водимо рачуна је да је свако дете посебно и да има специфичне потребе и склоности. Неко је склон уметности, неко математици или језицима, зато се трудимо да у детету откријемо скривене таленте, које подстичемо и даље усавршавамо. Неопходно је да се сваком детету посветимо индивидуално. Такође учимо децу да буду “тимски играчи”, али и да развијају здрав такмичарски дух. Напомињем да је у педагошком раду, веома важно узети у обзир индивидуалне карактеристике сваког детета. Кроз дугогодишње искуство у раду са децом изнедрили смо велики број генијалаца. Сматрамо да свако дете има потенцијал само га треба препознати и усмерити на прави начин. Као резултат свих ових програма су задовољни родитељи чије нам мишљење и подршка највише значе јер је то показатељ да радимо квалитетно и предано. Морамо и да се похвалимо да смо редовни учесници регионалних такмичења и међународних олимпијада у менталној аритметици. Ускоро почиње септембарски уписни рок тако да позивамо све заинтересоване родитеље да се пријаве и дођу на бесплатан час. Број места је ограничен јер наставу спроводимо у мањим групама.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ