УСАВРШАВАЊЕ НАШИХ КУВАРА У ФРАНЦУСКОЈ

Аутор:Марина Ст. Јанковић

Представници регије Алзас боравили су у дводневној посети Врњачкој Бањи, 29. и 30. маја 2023. године коју, у сарадњи са Општином Врњачка Бања, организовали представништво Уније Алзаса у Србији и Удружење „Ја волим Француску“. Чланови делегације били су: председник Регионалне  привредне  коморе Стразбурга  чије су чланице компаније из привредног индустријског сектора, Себастијан Мулер, директорка за међународну сарадњу CEFPPA – Европског центра за едукацију и промоцију стручног усавршавања у хотелској индустрији, Елеонора Роуз, председник Уније Алзаса, Жерард Стадел, председница Уније Алзаса у Србији и председница Удружења „Ја волим Француску“, Слађана Новаковић, кувар у ресторану са Мишелиновом звездом, Зоел Филип  и кувар који је власник ресторана са Мишелиновом звездом  – консултант и професор, Мишел Усер.

Проф. др Снежана Милићевић и др Јелена Чеперковић састале су се директорком за међународну сарадњу CEFPPA, Елеонором Роуз. Циљ састанка био је дефинисање међународне едукативне сарадње са европским институтом CEFPPA, чији су модалитети разматрани у претходних неколико месеци. Састанак у Врњачкој Бањи биће крунисан новим билатералним споразумом са центром Европске уније, Стразбургом и њиховим Европским институтом за едукацију у хотелијерској индустрији. Овим ће Врњачка Бања, односно Србија, први пут у својој историји започети сарадњу која се огледа у усавршавању ученика и студената у европском центру гастрономије, регији Алзас, односно Француској, светској колевци кулинарства одакле долази и највећи престиж у свету кулинарства – звезда Мишелин. Састанку су присуствовали и кувари у француским ресторанима са Мишелиновом звездом који ће, од септембра 2023. године, у оквиру професионалних пракси наших студената у Француској, бити њихови кључни ментори и сарадници.

Конференција за новинаре организована је у Хотелу „Тонанти“.

– Састали смо се због нове сарадње која ће се реализовати између Алзаса и Врњачке Бање. Овде смо били и прошле године када смо разматрали модалитете будуће сарадње. Ја председавам Међународном унијом Алзаса која послује у 64 државе света, на пет континената, а од децембра 2022. и у Србији, односно у Врњачкој Бањи. Очекујемо да ћемо сарадњу развити у неколико домена. Приоритет нам је реализација едукативне сарадње између  УТШ и Факултета ХиТ. Желимо да вам представимо и потенцијал алзашке гастрономије и зато су ту данас и два шефа. Има доста активности које можемо спровести у оквиру индустријско пољопривредне сарадње. Врло нам је интересантно да разговарамо на тему развоја туристичке сарадње, рекао је председник Уније Алзаса, Жерард Стадел.

– Овде сам у циљу успостављања сарадње са Угоститељко туристичком школом и Факултетом. Наш циљ је да омогућимо ђацима и студентима да се стручно усавршавају у оквиру нашег Института где бисмо их упознали са вештинама кулинарства, умећем кувања и образовања којим би стекли један препознатљив ниво, изјавила је Елеонора Роуз.

Француска је велики гастрономски регион. Алзас је посебно препознатљив јер има 36 ресторана који носе Мишелин звездицу.

– Циљ наше посете Врњачкој Бањи је да помогнемо сарадњу у вези образовања кувара у Француској. Свему томе иде у прилог и чињеница да ће се ти ђаци и студенти усавршавати у Француској  и што ће остварити праксу у најбољим ресторанима. Наш боравак овде биће прилика да се упознамо са гастрономским потенцијалом Врњачке Бање и регије, рекао је кувар у ресторану са Мишелиновом звездом, Зоел Филип.

Председник Регионалне  привредне  коморе Стразбурга, Себастијан Мулер истакао је да у Алзасу има 4.000 карактеристичних производа и да он кроз своје активности покрива и могућност сарадње са новим земљама.

– Привредна комора Стразбура подељена је на неколико сектора. Сваки сектор има своју независну асоцијацију која окупља најрепрезентативније компаније. Сектор који се бави привредно индустријском разменом покрива 250 предузећа из целе Француске и 5.500 запослених. Циљ је промоција њихових производа на тржиштима земаља са којима је успостављена сарадња. Ми смо ту да представимо своје производе, наш потенцијал. Заинтересовани смо и за увоз производа на тржиште Француске и надам се да ћу кроз своју мисију овде направити обостран пословни пројекат, каже Себастијан Мулер.

Руководилац Одсека за послове органа Општине, Јасмина Трифуновић поздравила је госте из Француске у име локалне самоуправе.

Себастијан Мулер, Елеонора Роуз, Жерард Стадел, Слађана Новаковић, Јасмина Трифуновић и Мишел Усер

Председница Уније Алзаса у Србији и председница Удружења „Ја волим Француску“, Слађана Новаковић подсетила је новинаре да је њено удружење отпочело сарадњу са Врњачком Бањом пре две године, а захваљујући подршци Бобана Ђуровића, председника Општине Врњачка Бања успешно је успостављен контакт и сарадња са најпрестижнијом регијом у Француској, Алзасом.

– Од децембра 2022. године, први пут у историји Србије имамо представништво једне француске регије. На основу одлуке француских државних институција делегирана сам да председавам том Канцеларијом и заиста, од првог дана постојања представништва, уз подршку председника Ђуровића, трудила сам се да спроведем активности које су резултирале овом нашом посетом која ће бити кључна што се тиче будуће едукативне сарадње, изјавила је Слађана Новаковић.

 – Ово је наставак сарадње коју смо успоставили пре неких годину и по дана и веома је битно да тај билатерални споразум између нас буде на здравим основама, а то управо доказујемо садашњим састанком који има конекције са Угоститељско-туристичком школом и Факултетом за хотелијерство и туризам. Договорили смо билатералну размену студената и стручно усавршавање наших студената из Врњачке Бање у Стразбур и наше Школе у домену гастрономије. Наравно, ово је један вид сарадње која се тиче добрих односа успостављених између Општине Врњачка Бања и регије Алзас, а са друге стране имамо и други део који је такође битан, тиче се привреде, где ћемо имати састанак са привредницима са територије Врњачке Бање и региона који ће разговарати о могућностима пласмана и потписивања споразума са Привредном комором Алзаса. Ми ћемо, свакако, овај наш билатерални однос развијати и у другим доменима и мислим да ће то бити благотворна и добра сарадња, изјавио је председник врњачке Општине, Бобан Ђуровић.

Тридесетог маја, у малој сали Хотела „Тонанти“ одржан је састанак привредника из Врњачке Бање и региона са председавајућим Регионалне привредне коморе Стразбурга. Један од циљева састанка је сагледавање могућности пласирања органских производа из Србије и Врњачке Бање (кајсија, малина, печурка и јабука) на тржиште Француске.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ