ИЗЛОЖБА САВРЕМЕНЕ ТАПИСЕРИЈЕ И ГРАФИКЕ У БИБЛИОТЕЦИ„НИТИ И ВИЗИЈЕ“

Аутор:Весна Ђорђевић

„Нити и визије“ изложба савремене таписерије и графике Малгожате Томасјевич Вуковић отворена је 30, маја у Галерији Народне библиотеке „Др Душан Радић“ Врњачка Бања.

– Од детињства сам са уживањем пратила рад моје бабе која је знала лепо да шије, штрика, плете, па јој је све што уради било попут малог уметничког дела. Она ме је научила свим тим мануалним вештинама, а ја сам се касније одлучила за Техникум уметничког ткања у Закопанима у Пољској. Ово је помало необична техника за ове просторе, а уметничко ткање таписерија ретко се виђа и у свету. Користила сам клечану класичну технику као основну (преплет нити), али сам користила и „сумак“, затим комбиновану технику клечања и вежења. У зависности од мотива, количине сенчења, за израду једне таписерије потребно ми је између 10 и 15 дана, објашњава ауторка изложбе.

             Малгожата Томасјевич Вуковић

Јединствена школа ткања у то време у Пољској одвела је Малгожату (Врњчанима позната као  Гошка), рођену у околини Варшаве 500 километара далеко од куће, а судбина ће је 1987. повести још хиљаду даље –  до Србије, да би је срце коначно довело у Врњачку Бању и породицу Вуковић.

Таленат и страст према ткању стрпљиво су чекали у прикрајку да Вуковићи изведу наследнике на пут, а последњих пет година Гошка је проналазила све више времена да се посвети овој вештини. Део таписерија израђених у овом периоду поклоњено је драгим људима, док је петнаестак нашло пут до изложбе у Библиотеци. Поред таписерија изложено је и неколико графика из серија на тему рогови и лопта.

Уз захвалност  Библиотеци и директору Дејану Лучићу који је имао слуха за њен рад, ауторка изложбе каже да јој је највећа подршка супруг М, а да доследну наследницу има у лику најмлађе ћерке која има ген за уметност и лепо слика. Што се даљег рада тиче, Гошка обећава да ће више времена посветити свом уметничком раду, најављује надоградњу и да ће бити плодотворнија.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ