ПЛАН РАЗВОЈА ОПШТИНЕ ВРЊАЧКА БАЊА 2023-2030

Аутор:Марина Ст. Јанковић

У Центру за иновативне делатности 31. маја одржан је консултативни састанак Партнерског форума у оквиру отворене јавне расправе о нацрту Плана развоја Општине Врњачка Бања. Нацрт Плана развоја израдио је Општински тим задужен за израду Плана развоја, у оквиру Програма ЕУ Exchange 6, уз подршку експерата Сталне конференције градова и општина, кроз процес консултација са тематским радним групама, представницима цивилног сектора и сектора привреде, Општинске управе, јавних установа и предузећа.

Присутнима су се обратили Небојша Алимпић координатор Локалног економског развоја и Славиша Пауновић, начелник Општинске управе.

Александар Маринковић, координатор компоненте 1 у оквиру Програма ЕУ Exchange 6 који финансира Европска Унија а спроводи СКГО захвалио се Општини Врњачка Бања на сарадњи и подршци.

– Општина Врњачка Бања је аплицирала за ову врсту подршке, имала је јако добру апликацију, квалитетну пријаву. Што се тиче сарадње СКГО и Програма ЕУ Exchange из Врњачке Бање, ово је тек први корак. Локалне самоуправе које су искористиле могућност да аплицирају и да добију ову врсту подршке су, по мом мишљењу, привилеговане јер то јесте један од приоритета. Република Србија, држава је кренула у израду Плана развоја Републике Србије. На овом важном планском документу се озбиљно ради и он ће на неки начин подредити планове наше Републике.

Ми смо овде претходних годину дана активно радили, одржавали више скупова, имали смо доста радних група, користили смо методолошке смернице. Ово обухвата и неке друге врсте размишљања, пребацивање из једног система у коме смо, у један нови систем. Ово захтева и нека нова знања и неке нове вештине. Мислим да је то доста добро прошло. Небојша ће вам представити План развоја. Нама је био битан процес, да је у њему учествовао значајан број људи, да су методолошке смернице обухваћене и драго нам је што имамо овај финални састанак где се сви на неки начин, заједно, сусрећемо. Битно је да у оквиру јавне расправе грађани могу да дају своје сугестије, коментаре. Методологија предвиђа да након три године од доношења Плана развоја који усваја Скупштина општине Врњачка Бања као представничко тело свих грађана Врњачке Бање локална самоуправа подноси извештај о спровођењу Плана развоја који би опет ишао пред одборнике ваше Скупштине који би имали могућност да донесу одлуку о ревизији, рекао је Александар Маринковић.

Небојша Алимпић презентовао је Нацрт Плана развоја Општине Врњачка Бања, након чега је уследила дискусија уз закључке.

Јавна расправа траје 20 дана, почев од 31. маја. Одсек надлежан за давање информација у вези са стањем у области на коју се односи предложени Нацрт је Одсек за локални економски развој и инвестиције. Иницијални Нацрт Плана објављен је на сајту Општине Врњачка Бања.

Позивају се заинтересовани грађани, представници удружења грађана, представници организација јавног обавештавања и остала општа и стручна јавност да узму учешће у јавној расправи да дају сугестије, додатне предлоге и примедбе на Нацрт Плана.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ