ОДРЖАН VI МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ФОЛКЛОРА „ЏИВЏАН ФЕСТ“

Аутор:Весна Ђорђевић

Почетак VI Међународног  фестивала фолклора „Џивџан фест 2023“ у суботу, 3. јуна, обележио је традиционални дефиле учесника врњачком Променадом и заједничко велико Ужичко коло око фонтане испред Термоминералног купатила.

– Неговање и промовисање културе и традиције народа из свих крајева Србије и земаља региона, као и промоција Врњачке Бањем идносно упознавање свих наших гостију са бањском понудом јесу циљеви које је организатор имао пред собом пре покретања фестивала. Слика коју креирамо у Централном парку и коло које овде играмо из године у годину је све масовније, све је већи број учесника, што говори у прилог томе да нам се остварила жеља да растемо, да смо остварили циљ који смо задали себи при покретању овог лепог садржаја  и да смо добри у томе што радимо, каже PR фестивала, Ружица Јоксимовић.

Након ревијалног дела, хиљаду играча, чланова дечијих ансамбала,  преселило се у Спортску халу „Врњачка Бања“ где је организован такмичарски програм.

– Ово је догађај који је очарао срца свих нас Врњчана, а сигуран сам, и вас који нам долазите шесту годину заредом захваљујући чему сада можемо да понесемо епитет „традиционални“. Најлепша слика која ће данас отићи из Врњачке Бање јесу насмејана, раздрагана лица ове деце и то је суштина овог догађаја. Али, морам да истакнем да на овакав начин ми радимо једну веома битну ствар, а то је чување традиције, културног наслеђа, идентитета нашег народа, онога по чему се разликујемо од свих других. Општина је ту да прати све ваше идеје и да подржава њихову реализацију, рекао је заменик председника Општине Врњачка Бања, Иван Џатић, отварајући VI „Џивџан фест“.

Првог дана „Џивџан феста“ подељене су награде за кореографију најближу изворној која је прилагођена за дечији узраст, као и за најбоље певаче и играче, за најмлађе чуваре традиције. У млађиј дечијој категорији највише бодова добио је Ансамбл народних игара и песама „Ју-лира“ из Батајнице, док је у старијој дечијопј групи најбоље Академско културно-уметничко друштво Универзитета у Новом Саду „Соња Маринковић“.

Недеља је била резервисана за промоцију умећа првих ансамбала. Око 500 играло је са жељом да понесе неку од атрактивних награда – за најбољу кореографију, ношњу, за најистакнутији пар, најбољи музички аранжман. Пехар је у коначном пласману припао Културно-уметничком друштву из Љига „Љиг“.

Поред друштава из Србије, на овогодишњем „Џивџан фесту“ учествовали су и млади из Црне Горе, Републике Северне Македоније, Босне и Херцеговине. Организатор Фестивала је Канцеларија за младе на челу са координаторком, Сањом Чеперковић, а покровитељ Општина  Врњачка Бања.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ