ПОДРШКА ПРОЈЕКТИМА У ОБЛАСТИ ТУРИЗМА И УГОСТИТЕЉСТВА

Аутор:Даниел Цоковић

У просторијама Развојног центра за иновативне делатности у Врњачкој Бањи, 2. јуна одржана је презентација везана за подршку пројектима у области туризма и угоститељства кроз кредитне линије, коју је спровео саветник министра туризма и омладине Есад Хоџић.

Министарство туризма и омладине расписало је у јануару ове године Конкурс за доделу кредитних средстава за подстицање квалитета туристичке привреде, а рок за подношење пријава по овом конкурсу је 1. септембар 2023. године.

– Министарство дужи низ година кроз кредитна средства покушава да побољша услове туристичке понуде широм земље, а дестинације као што је Врњачка Бања су јако занимљиве, и због тога сам овде како бих приближио услове конкурса и покушао заједно са локалном самоуправом да појасним начин под којима туристичка привреда може да конкурише, рекао је Хоџић.

Право на коришћење средстава из овог конкурса имају привредна друштва и предузетници регистровани за обављање делатности у области туризма и пољопривредна газдинства уписана у Регистар пољопривредних газдинстава., и то у периоду од најмање 2 године. Кредитна средства реализују се преко Фонда за развој Републике Србије, са каматном стопом од 1% на годишњем нивоу, уз валутну клаузулу. Рок отплате додељених кредитних средстава је до 6 година, плус једна година грејс период.. Износ који се добија зависи од пословног плана, биланса, кредитног капацитета, средства обезбеђења, привредног субјекта, и на основу параметара као што су утицај на развој туризма, побољшање туристичких услуга, смештајних капацитета и друго.

Саветник министра за туризам и омладину, Есад Хоџић, истакао је да је број туриста који посећују Врњачку Бању у протеклом периоду порастао за 50%, уз наду да ће се оваквим средствима и акцијама које спроводи Министарство туризма и омладине, и свиме оним што квалитетно ради локална самоуправа, тај број и повећати.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ