СРЂАН САВИЋ ГОСТ ТРИБИНЕ У БИБЛИОТЕЦИ

Аутор:Марина Ст. Јанковић

– Сведоци смо великог повратка стрипа на нашим просторима, како међу посвећенике ове уметности, тако и међу најширу читалачку публику. Девета уметност, како се стрип често назива на овим просторима лако и успешно „примила“ у периоду између два светска рата, а у периоду „друге“ Југославије је доживела свој златни период када је реч о комерцијалној прихваћености и разноврсности продукције и понуде. Паралелно са лиценцном понудом страних наслова и домаћи аутори су се у том периоду изборили за своју публику и респектабилан статус, најавио је тему трибине Мирослав Сташић.

О значају стрип уметности и где се стрип налази средином прве половине двадесет првог века говорио је Срђан Савић, филолог, филмолог, критичар, уредник и културни радник. Директор је Нишког културног центра, али и врстан познавалац стрипа и историје стрипа, као и његових актуелних токова и кретања. Трибина „Значај стрип уметности“ одржана је у врњачкој Библиотеци 5. јуна.

– Ниш је постао значајан стрипски центар, организовали смо десето издање „Нифеста“, међународног фестивала стрипа. Стрип је равноправан са свим другим уметностима, рекао је Савић и навео низ података везаних за историјат стрипа.

Он је говорио о претечама стрипа у далекој прошлости, о његовом наговештају. Стрип се практично развио крајем 19. века. Пре Другог светског рата Југославија је уз Америку била велесила у стрипу. Савић се осврнуо и на развој српског стрипа који од 2005. године бележи успон. Према његовим речима, стрип доживљава афирмацију и заслужено постаје државни пројекат у Србији.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ