УВЕДЕНА ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА УСЛЕД ВЕЛИКИХ ПАДАВИНА И ПОПЛАВА

Аутор:Даниел Цоковић

Услед великих падавина које су погодиле подручје врњачке Општине, проглашена је ванредна ситуација. Тим поводом, 5. јуна одржана је Седница Штаба за ванредне ситуације на територији Општине Врњачка Бања, којом је председавао командант Штаба и председник Општине Бобан Ђуровић. Утврђени су узроци настанка поплава и донети су кључни кораци који ће се спроводити у наредном периоду.

– Отприлике пре две недеље након првих падавина које су задесиле поједине делове Врњачке Бање и направиле велику штету у делу Вранеша, Подунаваца и Грачаца, донета је одлука о ванредној ситуацији како би могло да се реагује ургентно и без процедура које су иначе потребне. Одреаговали смо брзо и уз подршку других институција како би се спречило уништавање и приватне имовине, али и инфраструктуре која је под ингеренцијом Општине Врњачка Бања. Услед нових падавина које су задесиле територију Општине, поново смо морали да уведемо ванредну ситуацију зато што је дошло до изливања велике количине воде која је направила штету на приватним објектима и поседима, инфраструктури, док су у неким деловима били угрожени и животи наших грађана. То је захтевало седницу високог ранга која је подразумевала да се донесу кључни кораци који ће се спроводити у наредних седам дана након чега ћемо направити пресек како би утврдили шта је одрађено, рекао је Бобан Ђуровић.

У раду Седнице Штаба за ванредне ситуације укључени су били сви еквиваленти, Ватрогасно спасилачка јединица, припадници Полицијске станице из Врњачке Бање, припадници Војске Србије и Добровољног ватрогасног друштва, носиоци функције Јавних предузећа и установа,  као и представници Месних заједница.

– Детерминисане су тачке које су биле проблематичне, али и узроци настанка поплава зато што није само велика количина воде основни узрок, већ постоје и други као што су запушеност канала, мали промер цеви, неконтролисани утицај људства на одређене зоне где је некада текла вода, a постоје и сливови који су проблематични и услед бујичних поплава тешко да може нешто да се уради, као што је поток у Јелошници. Становништво које је претрпело штету у поплавама моћи ће да поднесе Захтев за пријаву, односно процену штете. Комисија која је састављена за процену штете обићи ће оштећене терене и евидентирати објекте у којима је продирала вода ради извршења дезинфекције објеката у циљу заштите здравља људи. Веома је битно што ће се на основу утврђених узрока извршити трајна санација која ће захтевати такво извођење радова да до оштећења током поплава више не дође. Потребна је сарадња и подршка мештана како би се све што је уништено могло вратити у првобитно стање, имајући у виду да постоје подручја где се често дешавају поплаве услед падавина због нерашчишћених међуљудских односа.  Из тог разлога уведени су координатори и одређени извођачи радова који ће бити задужени за Месне заједнице, а представници Месних заједница биће активно укључени зато што они најбоље познају прилике на терену и самим тим међуљудске односе који су у овом тренутку јако битни. Верујем да ћемо овом акцијом решити велики део проблема који су били учестали, а уколико дође до оваквих падавина у будућности, и сличних изливања воде знаћемо да тај остатак узрока који у овом тренутку нисмо детерминисали моћи ћемо да отклонимо, истакао је Ђуровић.

Према Ђуровићевим речима, ЈП „Белимарковац“ имало је преко 20 интервенција са циљем отпушавања и чишћења сливних шахти, јер велике количине воде наносе ризлу, песак и све остале примесе који уђу у канале за одвод атмосферских вода. Ангажовано је пар фирми са механизацијом које су на листи извршиоца од стране Штаба чиме ће радови бити извршавани у исто време на неколико локација са циљем да се што брже среде, санирају и отклоне узрочници поплава због будућих падавина.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ