ДАРИЈА КАНДИДАТ ЗА ГИНИСОВ РЕКОРД

Аутор:Врњачке новине

Живописни Манастир Каленић у срцу Левча, недалеко од Рековца био је и ове године, од 3. до 6.августа, 58. пут по реду домаћин културне, и духовне Смотре народног стваралаштва „Прођох Левач; Прођох Шумадију“ под покровитељством Министарства културе и Општине Рековац. Порта Манастира који је између 1407. и 1415. године  изградио протовестијар Богдан угледног велможе Стефана Лазаревића била је ове године препуна учесника и гостију.

Један од најзапаженијих учесника Сабора и ове године била је Дарија Јованчевић из Новог Села која се по пети пут такмичила у конкуренцији девојака за најдужу плетеницу Сабора. Дарија је и овог пута у категорији до 15 година са дужином плетенице од  146 центиметара  по четврти пут надмоћно победила у конкуренцији 20 девојчица и девојака из региона, па се може рећи да је апсолутни победник у овој категорији надметања на Сабору. Сањина и Мирослављева јединица која косу  негује, уз троструку љубав,  на сасвим природан начин, уз помоћ природних препарата, нада се учешћу на Светском, незваничном првенству и упису у Гинисову књигу рекорда у којој је свакако њено место.

Дарија, ученица 6. разреда ОШ „Бане Миленковић“ у Новом Селу, будући Вуковац, нарочито се истиче  знањем из  Математике и Српског језика. Новоселци су поносни на Даријину озбиљност док се  наступима у Фолклором ансамблу народних песама и игара „Бане Миленковић“  са само 12 година уврстила у прву поставу ансамбла и представља праву атракцију на многобројним наступима у земљи и региону приказујући сву лепоту националног фолклора и традиције.

Жарко Марковић

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ